Postul american de televiziune CNN a afirmat ca a obtinut documente care prezinta detalii despre gradul foarte ridicat de organizare si planificare al retelei al-Qaida in Irak, printre care si 80 de inregistrari video, majoritatea cu decapitari, care nu fusesera difuzate pe internet, relateaza AFP.

Un articol publicat pe site-ul CNN miercuri explica faptul ca un volum important de documente scrise si video au fost confiscate din cartierul general al-Qaida din provincia Al-Anbar, dupa moartea liderului organizatiei acestei provincii, mult timp un fief al insurgentilor. "Dupa ce a fost ucis, in urma cu 18 luni, calculatoarele si dosarele lui Faris Abu Assam au fost confiscate de irakienii care luptau alaturi de armata americana", scrie CNN pe site-ul sau, precizand ca militiile au predat aceste materiale armatei, dar si postului de televiziune.

"Este un fel de fotografie completa" a al-Qaida din Irak, pe cand organizatia era la apogeul sau in aceasta tara, a comentat Patrick Driscoll, purtator de cuvant al fortelor americane din Bagdad. Potrivit CNN, documentele contin fluturasii de plata pentru sute de insurgenti si tot atatea formulare scrise de oameni care intentionau sa ajute al-Qaida. Includerea in organizatie dura pana la patru luni si presupunea verificarea minutioasa a candidatului.

Potrivit CNN, Al-Qaida pastra registre de tot felul: liste cu opozantii de eliminat, liste cu prizonieri si condamnarile lor, numere de telefon ale unor persoane care contactasera americanii pentru a le da informatii despre rebeli sunniti.

Articolul CNN mentioneaza si un plan de anvergura pentru combaterea armatei americane incepand din 2006, cu o a doua faza ce urma sa inceapa in martie acelasi an. Liste cu tinte au fost stabilite: "lanturi de aprovizionare, poduri, elicoptere si zonele lor de aterizare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.