Unul dintre inaltii oficiali din serviciile britanice de informatii a lasat un dosar cu documente secrete despre Irak si al-Qaida intr-un tren, o problema de securitate dezvaluita ieri care pune Guvernul intr-o situatie delicata, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.

Un pasager a descoperit dosarul portacaliu in tren si l-a transmis BBC, care a anuntat ca acesta contine documente secrete despre Irak si al-Qaida.

Un purtator de cuvant al Cabinetului britanic - departamentul guvernamental care se ocupa de activitatea premierului Gordon Brown - a confirmat incidentul si a declarat ca politia a lansat o ancheta.

"Documentele erau secrete. Se aflau la un inalt oficial din serviciile de informatii care lucreaza pentru Cabinetul britanic. Au fost pierdute in tren", a afirmat el. "Au fost recuperate de un cetatean care le-a predat BBC", potrivit purtatorului de cuvant. "Oficialul si-a dat seama ce s-a intamplat si a anuntat imediat Cabinetul. Am chemat politia si a fost lansata o ancheta", a adaugat el.

O purtatoare de cuvant al politiei a confirmat ca unitatea de contraterorism din Londra desfasoara investigatia.

Cabinerul britanic a refuzat sa comenteze continutul dosarului, dar BBC a anuntat ca acesta continea doua rapoare, unul despre fortele de securitate din Irak, iar celalalt despre al-Qaida. Corespondentul pentru securitate al BBC, Frank Gardner, a fluturat in direct ceea ce sustinea el ca sunt documentele in cauza. Intr-o transmisie ulterioara, a anuntat ca le-a predat politiei. Gardner a precizat ca pasagerul care a gasit dosarul l-a predat unei filiale locale a BBC, de unde a fost sunat pentru a le studia.

"Imediat ce am vazut scris 'UK Top Secret' (Marea Britanie Top Secret - n.red.), m-am gandit: 'Asta este important'", a explicat el. "Este calificat top secret. Dezvaluie ce stie Guvernul despre capacitatile al-Qaida si, mai important, despre slabiciunile" retelei, a adaugat corespondentul.

Documentele - sapte pagini continute de un plic portocaliu cartonat - au fost lasate pe scaunul unui tren care se pregatea sa plece din gara Waterloo, din centrul Londrei, in directia Surrey. Raportul despre al-Qaida, comandat de ministerele britanice de Afaceri Externe si Interne, era clasat "UK top secret", iar pe fiecare pagina scira "For UK, US, Canadian and Australian eyes only" (Doar Marea Britanie, SUA, Canada si Australia pot citi - n.r.). Raportul despre Irak fusese comandat de Ministerul britanic al Apararii.

Oficialul care a uitat dosarul in tren a fost interogat in cadrul investigatiei interne a Guvernului si va fi suspendat temporar din functie, potrivit AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.