Un incident in care lovituri aeriene ale armatei americane au ucis 11 soldati ai armatei din Pakistan risca sa ruineze definitiv relatiile SUA cu acest stat, care a fost unul dintre principalii sai aliati in lupta contra terorismului.
Americanii au confirmat ca, dupa o lupta cu militantii talibani de la granita dintre Afganistan si Pakistan, au lovit tinte din interiorul Pakistanului, dar au refuzat sa ofere mai multe detalii despre incident si nu au spus daca au lovit sau nu vreo unitate a armatei pakistaneze. De partea cealalta, armata pakistaneza a condamnat in termeni neobisnuit de duri atacul, numindu-l "o incalcare a suveranitatii Pakistanului" si "un act complet neprovocat si las". SUA nu este la primul atac in interiorul Pakistanului, avioane americane fara pilot bombardand in cateva randuri ascunzatori ale teroristilor care au bazele acolo, dar actioneaza in Afganistan contra americanilor. Cu toate acestea, americanii nu au recunoscut ca ei au fost cei care au facut acele bombardamente, dar acum le va fi probabil mult mai greu sa nege.

Aproape sigur, acesta a fost un accident, deoarece militarii se gaseau intr-un punct de frontiera foarte apropiat teriroriului de unde actionau talibanii, dar efectul e totusi unul dezastruos. Pakistanul ar putea inceta sa mai sustina "razboiul contra terorii", daca nu cumva se poate spune ca partial a facut-o, gandindu-ne ca SUA deja acuza serviciile de informatii pakistaneze ca sprijina miscarea talibana, pe care de altfel au creat-o in anii '90. In plus, noul guvern pakistanez poarta discutii de pace cu islamistii pro-talibani din tara sa, ceea ce inseamna ca daca se semneaza pacea, acestia vor avea un front mai putin de luptat si se vor putea concentra pe lupta impotriva americanilor in Afganistan.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.