Zece aeroporturi americane, printre care JFK din New York si aeroportul international din Los Angeles, au inceput sa intaleze scannere care permit autoritatilor sa vada ce se ascunde sub hainele pasagerilor, a anuntat Departamentul Transporturilor, citat de AFP, potrivit NewsIn.

Scannerele sunt niste cabine transparente in care intra pasagerul si care emit "unde milimetrice", care trec prin materiale textile si identifica metale, ceramica, plastic, materiale chimice sau explozive, a explicat Autoritatea pentru securitatea aeriana pe site-ul Departamentului Transporturilor.

Imaginea tridimensionala este transmisa unui agent aflat intr-o camera separata si inchisa, iar fata pasagerului nu poate fi vazuta, potrivit autoritatilor.

Operatiunea dureaza cateva secunde si urmeaza sa inlocuiasca perchezitiile corporale.

Barry Stenhardt, directorul programului "tehnologii si libertati" al asociatiei pentru apararea libertatilor ACLU, a declarat ca "oamenii nici nu au idee cat de grafice sunt imaginile" si a dat asigurari ca se pot distinge formele pasagerului, in special sexul.

Asociatia subliniaza pe site-ul sau ca aparatul arata "detalii foarte intime ale corpului, de exemplu urmele unei mastectomii, pungile pentru colostomie, implanturile de penis, tuburile catetere sau marimea sanilor sau a aparatelor genitale".

Lara Uselding, de la Departamentul Transporturilor, aminteste, insa, ca pasagerii au dreptul sa aleaga intre aceasta metoda si "perchezitia corporala" obisnuita.

Guvernul american intentioneaza sa instaleze inca 30 de astfel de aparate inainte de sfarsitul anului. In Europa, aeroportul Schiphol din Amsterdam foloseste deja aceste scannere.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.