In urma cu 36 de ani, un avion care avea la bord o echipa de rugbi s-a prabusit in Muntii Anzi, pe un platou inghetat. 12 pasageri au murit pe loc.

Ceilalti 33 au luptat pentru supravietuire, lipsiti de hrana si la temperaturi care ajungeau la minus 40 de grade. Numai 16 au fost salvati, dupa 72 de zile. Ca sa traiasca, au fost nevoiti sa recurga la canibalism. Povestea tulburatoare a fost relatata pentru Antena 3 de unul dintre supravietuitori. Presedintele Federatiei Uruguayene de Rugbi, Gustavo Zerbino, a povestit imprejurarile accidentului.

Dintre cele 45 de persoane aflate in avionul care s-a prabusit in Anzi, au supravietuit doar 16. La bord se aflau rugbistii echipei Christian Rugby Football Club si echipajul aeronavei. „Am fost blocati vreme de 5 zile in carcasa avionului, intr-o bezna totala, acoperiti de zapada. A trebuit sa sapam cu mainile sa iesim la suprafata. In fiecare zi sapam si apoi coboram inapoi in avion”, isi aminteste Zerbino.

Ramasi fara provizii, singura sansa a celor care au supravietuit a fost canibalismul. „Dupa ce ne-am gandit mult timp si am discutat din toate punctele de vedere, moral, religios, fiziologic si Micultural am decis toti, ca o echipa, ca unica noastra sansa de supravietuire era sa ne folosim de corpurile prietenilor nostri. Trebuia sa ne conservam energia, ca sa reusim sa urcam muntele”.

Supravietuitorii au sperat ca vor fi gasiti si calvarul lor se va termina. Dar, la un aparat radio improvizat din resturile avionului, au primit vestea intreruperii cautarilor. Dupa ce socul a trecut, si-au dat seama ca nu au alta sansa decat sa se salveze singuri. Trei dintre sportivi au plecat catre o directie unde sperau ca vor gasi ajutor.

„Dupa ce am urcat muntele si l-am coborat inapoi, impreuna cu trei dintre prietenii mei, am vazut o intindere de 100 de kilometri de zapada. Atunci ne-am dat seama ca singura noastra sansa e sa trecem de munti si sa parcurgem, zilinic, cate 10 pana la 20 de kilometri pentru a gasi ajutor”, povesteste supravietuitorul.

Unul dintre cei trei curajosi nu a supravietuit drumului, iar ceilalti doi au fost gasiti de un fermier. Cosmarul celor 16 oameni care au supravietuit s-a incheiat dupa 72 de zile. Incredibila poveste a supravietuirii in mijlocul unui ghetar timp de doua luni a uimit intreaga lume.


Despre autor:

Antena 3

Sursa: Antena 3


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.