Rusia pare sa se concentreze pe consolidarea capacitatilor sale nucleare si nu a fortelor conventionale, ceea ce determina Statele Unite sa isi mentina, la randul lor, arsenalul nuclear la un nivel ridicat, a anuntat ieri secretarul american al apararii Robert Gates, informeaza Reuters, potrivit NewsIn.

Seful Pentagonului, care a sustinut un discurs in fata ofiterilor de aviatie din Virginia, a declarat ca Statele Unite vor avea nevoie, in viitor, de mai multe arme nucleare pentru a descuraja potentialii inamici.

Aceasta situatie este cauzata, partial, de riscul ca unele grupuri sau state antiamericane, cum este Iranul, sa obtina arme nucleare, dar este legata si de planurile Rusiei de a-si consolida capacitatile militare, a explicat Gates.

"Pare clar ca rusii se concentreaza, atunci cand privesc spre viitor, pe consolidarea capacitatilor lor nucleare", a declarat el dupa ce a vizitat Langley.

Moscova si-a suplimentat cheltuielile militare in cadrul eforturilor de a a-si intari pozitia pe scena mondiala, dupa haosul din perioada postsovietica.

Dificultatea intampinata in reformarea acestor forte, cunoscute ca forte conventionale, au determinat Rusia sa decida ca ar putea fi mai eficient sa isi consolideze capacitatile nucleare, a explicat Gates,

"Rusia nu investeste prea mult in fortele sale conventionale. Este foarte clar si are numeroase motive, de ordin demografic si nu numai", a adaugat el.

Luna trecuta, presedintele rus Dmitri Medvedev si-a luat angajamentul sa investeasca in arsenalul nuclear al statului, pentru a contracara amenintarile la adresa securitatii nationale. "Este evident ca sarcina noastra in urmatorii cativa ani este sa ne asiguram ca rachetele strategice primesc toate fondurile necesare pentru a fi pregatite sa reziste in fata amenintarilor existente", le-a spus Medvedev soldatilor si ofiterilor, la o saptamana dupa ce a fost investit.

Printre aceste amenintari, Medvedev a enumerat si scutul american antiracheta, pe care Washingtonul vrea sa il instaleze in Cehia si Polonia. Disputa privind acest proiect a alimentat tensiunile dintre Moscova si Washington.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.