Cheltuielile militare la nivel mondial au crescut cu 45% in ultimii zece ani. In 2007, acestea au atins cifra de 1,339 miliarde de dolari (851 miliarde de euro), din care 45% revin Statelor Unite, releva un raport al Institutului de cercetari pentru pace de la Stocholm (SIPRI).
Aceasta inseamna ca raportat la cei aproximativ 6,7 miliarde de pamanteni, cheltuielile militare pe cap de locuitor al planetei au fost anul trecut de 202 dolari. Cea mai mare crestere in perioada 1998-2007 s-a inregistrat in Europa de Est, unde aceste cheltuieli aproape s-au dublat. De asemenea, Statele Unite au atins au atins in 2007 cel mai inalt nivel de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace in materie de cheltuieli de inarmare. Daca Rusiei ii revine 86% din cresterea cheltuielilor regionale, Europa de Vest a inregistrat cele mai mici cresteri in acest sens. „Factorii care explica cresterea cheltuielilor militare la nivel mondial sunt, printe altele, obiectivele de politica externa ale statelor, amenintarile reale sau presupuse, conflictul armat si politicile destinate sa contribuie la operatiunile de mentinere a pacii combinate cu disponibilitatea resurselor economice&rd
quo;, noteaza raportul SIPRI.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.