Intr-o tara ca Franta, care are o traditie in a se opune SUA inca de pe vremea lui Charles de Gaulle, candidatul democrat la prezidentialele americane, Barack Obama, se bucura de o simpatie absolut surprinzatoare pentru un politician american.
Aerul de noutate pe care il emana, alaturi de liberalismul sau si de faptul ca promite o politica externa inovatoare, deschisa si inclinata spre cooperare cu aliatii importanti, de genul Frantei, il fac foarte popular in aceasta tara. Sustinatorii sai francezi provin din toate categoriile, de la imigrantii sau urmasii imigrantilor de culoare, care se identifica mult cu el, pana la intelectuali si politicieni de marca sau chiar membri ai lumii mondene franceze, care sunt atrasi de ideile pe care le promoveaza. Chiar si un comitet de sustinere online a fost creat in Franta pentru Obama, cu membri ca primarul Parisului, Bernard Delanoe, filosoful Berndard Henry-Levy sau designerul vestimentar Sonya Rykiel. SUA si Franta, desi aliati in cadrul NATO, au fost de multe ori "la cutite" dupa cel de-al doilea razboi mondial, ultima data in 2003, cand Franta s-a opus razboiului din Irak, starnind indignarea unei mari parti a americanilor, care sustineau pe atunci invazia. Candidatul democrat la prezidentiale din 2004, John Kerry, a avut si el parte de o sustinere in Franta, dar aceasta se pare ca mai mult l-a incurcat, americanii fiind pe atunci indignati de atitudinea francezilor.
Goliat, primul satelit realizat integral in Romania, va ajunge in spatiu la sfarsitul acestui an, la 27 de ani de cand primul roman, Dumitru Prunariu, a ajuns in spatiu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.