Hillary Rodham Clinton a pus capat oficial campaniei sale indarjite pentru investitura Partidului Democrat si a cerut sustinatorilor sa isi foloseasca “toata energia, toata pasiunea si forta” pentru a il aduce in noiembrie pe Barack Obama la Casa Alba.

“Astazi imi suspend campania, il felicit”, le-a declarat Clinton celor aproximativ 2.000 de simpatizanti aflati in fata National Building Museum din capitala federala. “Puteti sa fiti mandre ca, incepand de acum, va fi un lucru obisnuit ca o femeie sa castige alegeri primare, sa fie angajata intr-o lupta stransa pentru investitura democrata… Va fi un lucru obisnuit ca o femeie sa poata fi presedinte al Statelor Unite ale Americii. Copiii de acum vor creste cu credinta ca un afro-american sau o femeie pot deveni presedintii Americii”, a mai spus fosta prima doamna, actualmente senator democrat de New York, adresandu-se alegatoarelor sale.

Intr-un discurs de aproape o jumatate de ora, Clinton (care a aparut la tribuna flancata de sotul ei, fostul presedinte, de fiica sa, Chelsea si, pentru prima oara, de mama ei) a facut nu mai putin de 15 referiri nominale la Obama si a preluat sloganul sau de campanie, “Yes We Can” (“Da, putem”).

Barack Obama a raspuns fara intarziere de la Chicago, declarandu-se “emotionat si onorat” de sprijinul lui Hillary Clinton si al alegatorilor ei. “Ea a sters barierele din calea fiicelor mele si a femeilor de pretutindeni, care acum stiu ca visul lor nu are obstacole”. In ultimele 16 luni, Hillary Clinton “a inspirat milioane de americani cu forta, curajul si angajamentul sau pentru o cauza comuna, a noastra, asigurarea de viata pentru toti cetatenii, care va aduce o schimbare in viata muncitorilor americani”, a mai spus senatorul de Illinois.

Vicepresedintia nu e singura optiune pentru Clinton

Noua alianta a candidatilor democrati, care au purtat timp de aproape un an si jumatate o lupta fara manusi, a fost salutata de toti liderii Partidului Democrat, favorit in cursa pentru Casa Alba dupa doua mandate ale lui George W. Bush. “Am vazut multe lupte prelungite, dar niciodata pana acum nu am vazut pe cineva iesind din lupta mai puternic”, a declarat senatorul de Nevada, Harry Reid, liderul factiunii din Senat, despre doamna Clinton. Inainte de intrarea in anul electoral, Hillary Clinton era data drept candidatul cu prima sansa al Partidului Democrat pentru Casa Alba. Dupa maratonul alegerilor primare ea a adunat o zestre de aproape 18 milioane de voturi, pe care acum i le-a cedat lui Barack Obama.

Acum, tot mai multe voci din tabara democrata insista ca Hillary Clinton ar trebui sa fie coechipiera lui Obama si candidata la vicepresedintia SUA. Pentru candidatul de vicepresedinte se consulta in prezent grupul de trei experti ai democratilor, in frunte cu Caroline Kennedy, fiica fostului presedinte. Ideea lui Hillary Clinton ca “nr.2” este privita cu scepticism in primul rand de echipa lui Obama. Senatoarea Hillary Clinton “va fi in prim-planul bataliei pentru Casa Alba din aceasta toamna, dar si din anii urmatori”, a declarat Obama intr-un mesaj postat pe Internet la cateva ore dupa discursul fostei contracandidate.
CNN vede si alte variante de viitor politic pentru Hillary Clinton: guvernator de New York dupa 2010, sau (optiuni mai putin realizabile) liderul majoritatii democrate din Senat sau judecator la Curtea Suprema.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.