Uzbekistanul a eliberat ultimul prizonier politic al erei sovietice, Ahmadjon Adilov, un fost responsabil sovietic in varsta de 83 de ani, care si-a petrecut ultimii 24 de ani in detentie, relateaza AFP.
"A fost eliberat miercuri si acum este acasa, a venit multa lume sa il vada", a spus fratele lui Ahmadjon, din Gurumsarai, estul tarii.

Adilov conducea in momentul arestarii, in 1984, un vast complex agro-industrial, era membru al Sovietului Suprem si "erou al muncii socialiste". Acuzat de "abuz de putere, furt din bunurile statului si cauzarea de rani", el a stat in inchisoare sapte ani pana la inceperea procesului la Moscova, in 1991.

Adilov este eliberat in decembrie 1991 si reabilitat prin decret in Uzbekistan, doua luni mai tarziu. Atunci el incepe sa exprime ambitii politice. Este arestat in iunie 1993, dupa doar 18 luni in libertate, si condamnat, mai ales pentru faptele ce ii fusesera reprosate in 1984. Adilov este eliberat la 4 iunie 2008.

Uzbekistanul are relatii tensionate cu Occidentul de la represiunea singeroasa a revoltei din Andijan in mai 2005, soldata cu sute de morti, insa de la inceputul anului legaturile par sa se fi ameliorat, regimul eliberand mai multi disidenti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.