Premierul australian Kevin Rudd propune un bloc Asia-Pacific, similar UE, care sa includa greii Asiei - China, India, Japonia - si chiar SUA.

„In prezent, in zona Asia-Pacific nu avem un organism care sa permita un dialog de securitate comun intre principalele puteri ale regiunii largite: SUA, China, Japonia si India", a declarat Rudd parlamentului australian.

„De la UE, trebuie sa invatam ca este necesar sa facem primul pas", a spus el. Rudd a declarat ca o
„Comunitate Asia-Pacific" ar putea fi fondata pana in 2020, ca forum pentru abordarea schimbarilor de clima si a terorismului, ca si pentru rezolvarea conflictelor teritoriale, cum ar fi cel din Kashmir, Taiwan si Peninsula Coreeana.

Analistii spun ca planul va fi ascultat politicos in Japonia si Indonezia, dar cuvantul decisiv apartine Chinei. Alison Broinowski, specialist in studii asiatice la Universitatea Nationala Australiana, crede ca includerea Washingtonului va deranja unele guverne asiatice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.