Un acord bilateral SUA-Irak, a carui semnare este asteptata pana la sfarsitul verii, va da Americii dreptul de a lovi de pe teritoriul irakian terte tari.

Administratia Bush, aflata pe final de mandat, grabeste tratativele pentru un “acord de securitate pe termen lung” cu Irakul, in timp ce majoritatea democrata din Congres i-a cerut presedintelui George W. Bush ca orice acord de acest gen sa fie supus votului in Congres.

Tratativele secrete au iesit la iveala in momentul in care primul ministru irakian Nouri al Maliki se pregateste pentru o vizita la Teheran, la sfarsitul acestei saptamani. Este a doua vizita a premierului siit la Teheran de la inceputul anului, in conditiile in care principalul inamic al fortelor guvernamentale irakiene si al SUA, clericul radical Moqtada al-Sadr, se presupune ca s-ar ascunde in orasul Qom din nordul Iranului. Un parlamentar al partidului lui Maliki, Haidar al-Abadi, a declarat ca partile sunt inca departe de acordul de securitate, dar purtatorul de cuvant al Ambasadei americane, Mirembe Nantongo, spune ca discutiile sunt “active” iar textul acordului “in miscare”.

Cea mai controversata parte a acordului, pe langa aceea ca deschide calea prezentei americane pe termen lung in Irak (dincolo de mandatul ONU care expira anul acesta), este aceea care da fortelor americane dreptul legal de a lovi alte tari de pe teritoriul irakian. Parlamentarul Abadi a precizat ca principalele neintelegeri sunt legate de statutul bazelor americane si de utilizarea spatiului aerian. Partidul lui Maliki a emis ieri un comunicat oficial care spune ca “teritoriul irakian nu va fi utilizat pentru operatiuni militare ale fortelor straine impotriva tarilor vecine”.

Aflat in aceste zile la Washington, premierul israelian Ehud Olmert a insistat pe langa Administratia de la Washington ca Iranul sa fie tinta loviturilor americane inainte de ianuarie 2009, cand Bush va preda mandatul. Potrivit ziarului “Yediot Aharonot”, Olmert ar fi declarat, la o intalnire cu reprezentantii AIPAC (organizatie de lobby a evreilor din America) inaintea convorbirilor de ieri cu seful de la Casa Alba, ca sanctiunile ONU impotriva Iranului nu au avut niciun rezultat si ca “este stringent necesara actiunea”. Cu aceasta ocazie, secretarul de stat Condoleezza Rice s-a pronuntat pentru “epuizarea mijloacelor diplomatice dure” impotriva Iranului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.