Noul guvern din Kirgizstan i-a luat la "puricat" averea fostului presedinte demisionar Askar Akaiev, constatand, cu stupoare, ca numele acestuia si al familiei sale este legat, nici mai, mult nici mai putin, de 42 de afaceri.

Comisia instituita expres pentru cercetarea afacerilor in care este implicat Akaiev a descoperit ca acesta are legaturi cu cele mai importante intreprinderi din micutul stat central-asiatic. Este vorba despre principala mina de aur a tarii, fabrici de zahar, alcool si ciment, posturi de televiziune, cateva ziare importante, centre comerciale si cateva dintre cele mai prospere baruri si cluburi de noapte din capitala Biskek. Pe lista afacerilor familiei se afla si principalul aeroport al tarii, unde Statele Unite au amplasat o baza militara.

DEZMINTIRI

Cea care, potrivit raportului preliminar al comisiei, ar fi controlat uriasa avere a lui Akaiev, fiica sa Bermet, sustine totusi ca lista incriminanta enumera doar companii de stat, care nu au nici o legatura cu tatal sau. La randul sau, fostul dictator, care se afla in prezent in Rusia, a negat orice implicare in aceste afaceri si sustine ca este vorba despre o razbunare politica menita sa il discrediteze. Akaiev a fost indepartat de la putere luna trecuta, printr-o miscare populara de protest.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.