John Negroponte, fost ambasador american in Irak, va fi primul director national pentru informatii, functie creata in SUA in cadrul unei ample reforme promulgate in decembrie. Nominalizarea sa a fost aprobata cu 98 de voturi pentru si doua impotriva in Senatul american. Secundat de generalul Michael Hayden, fost director al Agentiei Nationale pentru Securitate, el va coordona circa 15 organisme civile si militare, printre care CIA, si va gestiona un buget anual de aproximativ 40 de miliarde de dolari, care pana in prezent se afla sub controlul Departamentului Apararii.

Negroponte a fost responsabilul ales de George W. Bush pentru misiuni dificile. El a fost ambasador la ONU si apoi in Irak. "in calitate de director national pentru informatii, Negroponte va conduce serviciile de informatii unite, ca urmare a acestei reforme, avand in vedere necesitatea adaptarii lor la noile incercari ale secolului XXI", a declarat presedintele american. Negroponte a depus juramantul, joi, la Casa Alba.

El a promis efectuarea de schimbari majore si incheierea ostilitatilor dintre diverse organisme de colectare a informatiilor si o mai mare independenta fata de puterea politica. Una dintre misiunile sale va fi sa ii prezinte un raport zilnic lui Bush, referitor la amenintarile cu care se confrunta Statele Unite, lucru care pana in prezent era responsabilitatea sefului CIA. Independenta agentiilor de informatii fata de puterea politica este un subiect foarte sensibil la Washington, in conditiile in care numirea lui John Bolton ca ambasador la ONU este privita cu mare scepticism de Senat.

Bolton, un "dur" care reprezinta aripa neoconservatoare a administratiei Bush, a fost acuzat de opozitia democrata de intimidare si amenintarea unor analisti pentru informatii, care nu ii impartaseau opiniile. Acest aspect a intarziat cu trei saptamani confirmarea nominalizarii sale.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.