Primul-ministru japonez, Junichiro Koizumi, si-a cerut scuze pentru atrocitatile comise de Armata japoneza in timpul celui de-al doilea razboi mondial si a cerut sa se intalneasca cu liderul chinez Hu Jintao. "Japonia a provocat pagube si suferinte uriase populatiei mai multor tari, in special din Asia. Japonia priveste in spiritul umilintei si regreta profund aceasta realitate istorica", a spus liderul japonez, fara a pomeni nici un cuvant despre conflictul cu China, declansat de manualele scolare care, potrivit vecinilor asiatici, denatureaza imaginea ocupatiei japoneze.

Beijingul nu a dat nici un raspuns la propunerea de intalnire directa Hu-Koizumi. Doar premierul japonez a anuntat o intalnire pentru astazi, in ultima zi a summitului Asia-Africa de la Jakarta. Tonul discursului impaciuitor a fost bruiat de pelerinajul celor aproximativ 50 de parlamentari japonezi la memorialul Yasukuni, inchinat militarilor japonezi din al doilea razboi mondial. Gest susceptibil sa provoace furia Chinei, chiar daca nici un membru al Guvernului nu a luat parte la pelerinaj.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.