International3 Iunie 200801:55

Lectura de un minut

"Tirajele ziarelor la nivel global au crescut cu 2,57% in 2007 iar audientele lor sunt in crestere multumita cresterii rapide a titlurilor gratuite si a platformelor online", a anuntat luni Asociatia Mondiala a Ziarelor (WAN), al carei congres a inceput la Goteborg.

Potrivit Aurei Iordan de la Media Management Institute, care face live blogging de la eveniment, prezentarile de astazi s-au concentrat pe avantajele pe care le ofera presei scrise Internetul si platformele mobile.

Potrivit Asociatiei, vanzarile de presa scrisa la nivel global au crecut cu aproape 10% in ultimii cinci ani. In 2007, tirajul cumulat al ziarelor gratuite si al celor cu plata au crescut cu 3,65%, cresterea depasind 14% in ultimii cinci ani. Cresterea veniturilor din publicitate a cunoscut o crestere mai lenta, insa, de numai 0,86% la nivel global in 2007, presa scrisa ramanand totusi cel mai popular mediu din acest punct de vedere, cu o cota de piata de 40%.

Lucrarile Congresului au fost deschise de catre Regele Suediei, Carl XVI Gustaf, si dupa decernarea premiului "The Golden pen of Freedom" jurnalistului chinez Li Changqing, primele dezbateri din prima zi a evenimentului au fost dedicate noilor media. Printre vorbitori s-au numarat Kale Jungkvist, editor-sef al tabloidului Aftonbladet, Johan Brandt, directorul Diviziei Mobile a cotidianului Dagens Nyheter, Rich Ling, sociolog in cadrul institutului de cercetare al companiei de telecom Telenor si Martha Stone, directorul WAN SFN (Shaping the Future for Newspapers).

Vorbitorii au punctat, intre altele, existenta unor noi oportunitati online pentru afacerile de presa scrisa: multimedia, retelele sociale, continut pe telefonul mobil, furnizarea de content digital.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.