International3 Iunie 200810:31

Lectura de 2 minute

Hillary Clinton a castigat duminica alegerile primare din Porto Rico, potrivit estimarilor presei americane, insa aceasta victorire nu are cum sa afecteze pozitia contracandidatului sau, Barack Obama, in ceea ce priveste obtinerea investiturii democrate, relateaza NewsIn.

Dupa numararea a 22% din voturi, Clinton a obtint 67% din voturi, iar Obama 33%.
Directorul de campanie al lui Clinton, Terry McAuliffe, si-a exprimat multumirea pentru victoria senatoarei in Porto Rico, numind-o una "extraordinara, ce dovedeste puterea lui Hillary Clinton" in perspectiva alegerilor din noiembrie.

Victoria din Porto Rico are mai ales o valoare simbolica. Din cauza statutului special al acestei insule hispanice din Caraibe, teritoriul este un "stat liber asociat" al Statelor Unite si nu un stat in sine, neparticipand la alegerile prezidentiale din noiembrie. In total, 55 de delegati atribuiti proportional erau in joc in acest stat.

Alegerile primare din Porto Rico reprezinta una dintre ultimele ocazii de departajare a celor doi candidati. Ultimele doua scrutine sunt programate marti in Montana (nord-vest) si Dakota de Sud, iar Obama este favorit la ambele

"Superdelegatii" inca nehotarati au fost invitati de Partidul Democrat al lui Howard Dean si de responsabilii democrati din Congres, Harry Reid si Nancy Pelosi, sa se pronunte dupa alegerile de marti. Potrivit analistilor, Obama ar fi in masura sa adune sustinerea unui numar suficient de delegati pentru a revendica investitura dupa alegerile de marti.

In numar de aproximativ 800, "superdelegatii" sunt alesi si responsabili ai partidului care vor participa la Conventia de la sfarsitul lunii august, unde se va desemna oficial candidatul democrat. Ei sunt liberi sa aleaga si nu trebuie sa dea socoteala nimanui. Potrivit site-ului specializat, RealClearPolitics, aproximativ 190 de "superdelegati" sunt inca nehotarati.

Mai sunt necesari 2.118 delegati pentru obtinerea investiturii. Inainte de alegerile primare din Porto Rice, Obama avea sustinerea a 2.051 de delegati, fata de 1.876 pentru Clinton. Senatorul statului Illinois a rezervat deja pentru marti seara Centrul congresului din Sain-Paul (Minnesota), un imens complex care poate primi 20.000 de persoane, pentru a revendica victoria. Este acelasi loc in care se va organiza conventia republicanilor din luna septembrie.

Insa nu este sigur daca Hillary Clinton isi va accepta usor infrangerea. Consilierii sai considera ca senatoarea va incheia seria alegerilor primare cu cel mai mare numar de voturi si ca acesta este un motiv suficient pentru a o alege drepta candidata democrata. Harold Ickes, unul dintre cei mai apropiati consilieri ai senatoarei, nu a exclus ca acesta chestiune sa se rezolve de abia cu ocazia Conventiei democrate de la sfarsitul lunii august, in DenverTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.