Noi descoperiri au scos la lumina adevaratul scop pentru care a fost construit Stonehenge, astfel cel putin o parte din misterul care a planat dintotdeauna asupra monumentului fiind dezvaluita: de la inceput a fost un cimitir.
Stonehenge se pare ca a fost folosit ca si cimitir timp de 500 de ani, din momentul constructiei. Arheologii au constatat ca mormintele si cadavrele incinerate apartin unei singure familii si descendentilor acesteia - probabil o dinastie care se afla la putere in acea perioada. Un indiciu care i-a condus pe specialisti la aceasta ipoteza ar fi faptul ca in prima faza erau doar cateva cadavre, apoi in secolele urmatoare numarul s-a marit, ca o evolutie a numarului de urmasi.

Conform unor opinii ale specialistilor, mormintele au fost sapate acolo intre 2700 IH si 2600 IH, cu un secol inainte ca bucatile masive de gresie (megaliti), sa fie asezate in Campia Salisbury.

Potrivit New York Times, cea mai veche inmormantare dateaza din anul 3000 i.C.(aprox.), cea de-a doua in jurul anului 2900 i.C., iar cea mai recenta se pare ca a fost realizata in perioada in care au fost asezate primele blocuri de piatra, adica aproximativ in anul 2500 i.C. Dr. Parker Pearson a spus ca descoperirea unor morminte datate este o mare prioritate a Proiectului Stonehenge Riverside, care a excavat situl de la Stonehenge din anul 2003. National Geographic Society este un partener al cercetarilor, si unele dintre rezultate se gasesc in numarul de Iunie al revistei.

Constructia ansamblului Stonhenge a inceput in anul 3.000 i.C. Este construit din pietre cu inaltime de 6 metri si greutate de pana la 50, aduse aici probabil de la o distanta de 322 de km din Campia Salisbury din sudul Angliei. Se crede ca cei care au construit-o aveau cunostinte in astronomie, si ca ziua de 21 iunie (Solstitiul de vara) avea o semnificatie deosebita, probabil religioasa, dupa cum arata Wikipedia.


Stonehenge este, probabil, cel mai important monument preistoric din Anglia. Nu se cunoaste exact cand a fost construit si de catre cine. O teorie destul de cunoscuta a avansat ipoteza ca ar fi construit de druizi, o populatie existenta in Anglia inainte de cucerirea romana.Tehnicile arheologice moderne au demonstrat insa ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1000 de ani inaintea druizilor, in anul 2950 i.C, ajungand la forma pe care o cunoastem azi in anul 1600 i.C.

Ruinele megalitice cunoscute sub denumirea de Stonehenge se afla in Campia Salisbury, la 3 km vest de orasul Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.