Organizatia Amnesty International a dat publicitatii raportul pe anul acesta privind drepturile omului in lume, in care acuza Statele Unite ca nu ofera un exemplu de moralitate lumii. Amnesty International afirma ca America s-a distins in ultimii ani prin modul in care a sfidat legile internationale.

Organizatia critica, intre altele si China, despre care spune ca pune interesele de afaceri inaintea drepturilor omului.

In criticile privind Statele Unite, Amnesty International aduce ca argument sustinerea data de Washington presedintelui Pakistanului, Pervez Musharraf, cand acesta a impus starea de urgenta, a cenzurat presa si a demis judecatori.

Organizatia critica Washingtonul in raportul din acest an si pentru baza de detentie de la Guantanamo, asa cum a facut-o si in anii trecuti.

Secretarul general al organizatiei Amnesty International a cerut viitorului presedinte al Statelor Unite - care va fi ales in noiembrie - sa anunte inchiderea bazei de la Guantanamo pe 10 decembrie anul acesta, cand se vor aniversa 60 de ani de la adoptarea Declaratiei Drepturilor Omului.

Nici China nu a fost scutita de criticile organizatiei.

Amnesty International afirma ca Beijingul continua sa exporte arme catre Sudan in pofida embargoului ONU si ca are relatii comerciale cu regimuri abuzive precum cele din Birmania sau Zimbabwe.

Raportul subliniaza ca autoritatile din China continua sa cenzureze presa si sa ii persecute pe activistii pentru drepturile omului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.