In turneul sau european, secretarul de stat Condoleezza Rice a menajat Rusia, in schimb a indemnat la rasturnarea regimului din Belarus, "ultima dictatura din Europa Centrala".

Guvernul belarus a raspuns prompt, acuzand-o pe reprezentanta Washingtonului de imixtiune in afacerile interne ale tarii. Viitorul tarii va fi decis de popor, a afirmat ministrul de Externe Serghei Martynov, iar presedintele Aleksander Lukasenko a anuntat "actiuni ferme" impotriva tarilor suspectate de subminarea regimului sau. In discursul de prezentare a programului sau de politica externa, in ianarie, Rice a citat Belarus printre asa-numitele "avanposturi ale tiraniei", alaturi de Iran, Cuba, Coreea de Nord, Myanmar si Zimbabwe.

Nici un calendar pentru Ucraina

Din spatiul CSI, secretarul de Stat s-a deplasat la primul summit NATO desfasurat intr-o tara din fosta Uniune Sovietica. Consiliul celor 26 de ministri de Externe a avut ca principal punct pe agenda negocierile de aderare a Ucrainei, pentru care nu a fost totusi anuntata nici o data. Conclavului de la Vilnius i s-au alaturat ieri ministrii de Externe rus si ucrainean, Serhei Lavrov si Boris Tarasiuk. Cel dintai a parafat un acord considerat simbolic de dinamizare a schimburilor de tehnica militara intre Alianta si Rusia. Tot el a exprimat ostilitatea Moscovei la o schimbare de regim in Belarus.

Divergente transatlantice

O implicare militara a NATO in Orientul Mijlociu, dorita de America, este exclusa pentru moment. Secretarul general al Aliantei nu a exclus totusi aceasta implicare in viitor, dupa un acord global de pace intre israelieni si palestinieni. "Ambele parti vor trebui sa solicite o misiune NATO sub mandat ONU", a precizat Jaap de Hoop Scheffer, in ultima zi a reuniunii ministrilor de Externe ai NATO de la Vilnius. Pe agenda reuniunii s-a aflat si reforma politica a NATO, ceruta la inceputul anului de cancelarul german, Gerhard Schröder. Totusi, ministrii de Externe nu au ajuns la nici o concluzie, iar majoritatea aliatilor par sa impartaseasca opinia ca nu este nevoie de o structura speciala pentru inlesnirea comunicarii intre Europa si America. "Membrii vechi ai NATO au tendinta de a considera depasite principiile NATO, de aparare a democratiei si libertatii. Lituania nu le considera depasite", a spus Rice, salutand reuniunea ministeriala intr-o tara devenita membra a Aliantei anul trecut.

Rice a uitat limba rusa

Secretarul de Stat, care a insistat pe langa Vladimir Putin sa nu candideze pentru al treilea mandat, a fost la randul sau intrebat daca intentioneaza sa candideze pentru Casa Alba. Dupa ce a raspuns "Da", facandu-i pe reporterii rusi sa ridice curiosi din sprancene, Condoleezza si-a revenit si a repetat de mai multe ori la rand cuvantul "Niet". "Mi-am pierdut exercitiul, gramatica limbii dumneavoastra e atat de dificila", s-a scuzat secretarul de Stat, fost expert al Departamentului de Stat pentru spatiul sovietic.