"Se stie foarte bine ca au fost comise acte grave in Croatia de catre sarbi, dar ele nu au atins, nici depasit nivelul genocidului", a declarat Tibor Varady, reprezentantul guvernului sarb, contestand astfel competenta CIJ in aceasta chestiune.

"Conditiile prealabile esentiale pentru competenta dumneavoastra nu sunt reunite", a spus Varady, declarand ca "examinarea minutioasa a evenimentelor din Croatia de la inceputul anilor '90 nu este rolul acestei Curti".

Croatia a depus in 1999 o plangere la CIJ, acuzand Serbia-Muntenegru de incalcarea conventiei din 1948 pentru prevenirea si reprimarea genocidului, in timpul razboiului din Croatia (1991-1995), soldat cu 20.000 de morti. Potrivit Croatiei, Belgradul "controla activitatea fortelor armate, a agentilor sai de informatii si a diverselor detasamente paramilitare" din Croatia, in regiunea Knin si altele. Zagreb spune, deci, ca Serbia trebuie sa raspunda in fata "epurarii etnice" comisa impotriva civililor, "o forma de genocid care se traduce prin alungaream, uciderea, torturarea sau detentia ilegala pentru un numar mare de croati, precum si distrugerea masiva a bunurilor".