Criza politica din Liban se apropie de sfarsit, factiunile politice rivale fiind de acord sa aleaga in Parlament un nou presedinte al tarii, dupa nu mai putin de 19 incercari nereusite.

Noul presedinte va fi Michel Suleiman, un crestin, comandantul armatei, care este considerat neutru, adica nu inclina nici spre puterea pro-occidentala, nici spre opozitia condusa de gruparea islamista pro-iraniana Hezbollah, cea care a blocat din noiembrie 2007 alegerea unui nou presedinte, tara neavand unul de atunci.

Deblocarea situatiei vine dupa un mini-razboi civil acum aproape doua saptamani, din care Hezbollahul a iesit cel mai bine, si dupa un acord de formare a unui guvern de uniune nationala care acorda aceleiasi grupari Hezbollah drept de veto asupra oricarei decizii guvernamentale. Situatia politica din Liban este una dintre cele mai incalcite, aceasta tara fiind intre 1976 si 1990 scena unui razboi civil intre diferitele factiuni religioase de crestini, musulmani siiti, musulmani sunniti, alaviti, druzi si alte confesiuni, razboi civil care s-a terminat dupa interventia militara a Siriei.

Tensiunile, manifestate prin asasinate, blocaje si nesupunere civica sau chiar confruntari armate au reinceput dupa asasinarea premierului Hariri din 2005 si retragerea fortata a Siriei, care a fost acuzata pentru acest asasinat si care e si acum acuzata ca se implica in treburile interne ale Libanului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.