Daca "The Big one", seismul devastator care probabil va avea loc in California in urmatoarele decenii s-ar produce maine, s-ar solda cu 1.800 de morti, 50.000 de raniti si 200 miliarde de dolari pagube, potrivit unui scenariu elaborat de o echipa de 300 de experti, relateaza NewsIn.

Scenariul numit "Shakeout" se bazeaza pe un seism de 7,8 grade comparabil cu cel care a lovit la 12 mai China si s-a soldat cu mai mult de 50.000 de morti. California se situeaza pe celebra falie San Andreas care traverseara cel mai populat stat american.

Pentru a masura puterea seismului, USGS foloseste "magnitudinea de moment", direct legata de parametrii seismului (suprafata si cantitatea de alunecare pe falie). Pe aceasta scara, un seism de cel putin 6 grade este considerat puternic.

Nu este vorba despre cel mai grav scenariu, ci "pur si simplu de un scenariu credibil", a declarat David Applegate de la Institutul american de geofizica (USGS).

Este ora 10 dimineata, 13 noiembrie 2008, cand se produce seismul puternic. In urmatoarele minute, zece milioane de persoane simt seismul, iar centrul orasului Los Angeles este zguduit timp de 55 de secunde. Toate cladirile a caror structura nu este consolidata de prabusesc pe o raza de circa 25 kilometri in jurul faliei, iar mai mult de 600.000 de cladiri sunt avariate, mii de oameni ramanand fara case si locuri de munca.

Circa 1.600 incendii se declanseaza, provocand numai ele jumatate din cele 1.800 de victime. Aproape doua treimi dintre paturile spitalelor sunt indisponibile, in conditiile in care 50.000 de raniti se prezinta la Urgente.

Seismul mai provoaca pagube si in ceea ce priveste drumurile, canalizarea, liniile electrice, caile ferate, retelele de telecomunicatii. Cele mai grave pagube pe termen lung afecteaza reteaua de apa. Vor fi necesare sase luni pentru ca unele dintre cladiri sa fie din nou aprovizionate cu apa.

"Intrebarea nu este daca, ci cand va fi sudul Californiei lovit de un cutremur major", a spus USGS, care in aprilie a preconizat ca statul risca in proportie de 99% sa fie lovit de un seism de peste 6,7 grade in urmatorii 30 de ani.

Acest scenariu este rezultatul unei colaborari intre oamenii de stiinta,autoritati, responsabilii serviciilor de interventie si din industrie timp de un an. El a fost elaborat in vederea unui exercitiu la scara mare numit "Golden Guardian 08". Aceasta simulare, programata pentru 13 noiembrie, va evalua capacitatea serviciilor de urgenta de la raspunde in cazul unui seism puternic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.