UE ar putea aplica principiul reciprocitatii prin reintroducerea vizelor la calatoria in statele Uniunii, in caz de rezultate nesatisfacatoare la negocierile cu Statele Unite privind regimul vizelor pentru cetatenii europeni care calatoresc in SUA.

Cu 511 voturi pentru, 29 impotriva si 7 abtineri, europarlamentarii au adoptat la Strasbourg o rezolutie elaborata de Gérard Deprez (Belgia).

Documentul mentioneaza ca participarea la programul de scutire de vize (VWP) ar trebui sa le acorde, fara intarziere, tuturor cetatenilor statelor membre, in aceleasi conditii, drepturi identice in ceea ce priveste statutul pasapoartelor lor.

Fara acces la baza de date

In plus, se prevede ca accesul SUA la bazele de date sau sistemele de informatii ale UE/CE ar trebui interzis, cu exceptia cazului in care este autorizat in mod explicit de dreptul comunitar, iar in acest caz, ar trebui sa fie convenit de comun acord la nivelul UE si sa se bazeze pe respectarea deplina a principiului reciprocitatii.

Orice extindere a transmiterii catre Interpol a datelor privind pasapoartele pierdute si furate ar trebui convenita de comun acord la nivelul UE. Sunt vizate, de asemenea, inspectiile din partea SUA in cazul in care exista zboruri directe intre un aeroport de pe teritoriul Uniunii si SUA, ele fiind autorizate in conformitate cu standardele Organizatiei Aviatiei Civile Internationale (ICAO).