Satule pana peste cap, autoritatile italiene s-au declarat dispuse sa le ofere pana si sprijin financiar romilor, daca acestia isi vor lasa copiii in Romania, potrivit secretarului Ligii Nordului, partid din cadrul coalitiei aflate la guvernare in Italia, citat de cotidianul "La Repubblica".

"Alocatii la distanta? Suntem in favoarea acestora. Copiii sa ramana in Romania si noi le trimitem banii acolo (...) Daca stau in tara lor, bine. Daca nu, nici nu se pune problema (...) Trebuie sa le asiguram asistenta? Foarte bine, ei sa stea in tara lor si noi vom incerca sa ii ajutam", a sustinut Francesco Bruzzone, secretarul Ligii Nordului. Acesta a mai precizat ca romii nu sunt nomazi, persoane care se muta din loc in loc, ci sunt clandestini, deci vor fi tratati ca atare, deoarce nicio societate civilizata nu poate accepta oameni care sunt incapabili sa se intretina sau nu-si pot justifica veniturile.

De asemenea, Bruzzone a respins categoric ideea ca statul italian ar putea sa ofere ajutor social pentru integrarea romilor in comunitatile locale, deoarece si peninsula are oamenii ei saraci, care trebuie ajutati. Aceste declaratii vin dupa ce, miercuri, Guvernul italian a adoptat un decret prin care se stipuleaza ca folositul copiilor la cersetorie se va pedepsi cu inchisoarea, la fel ca si imigratia ilegala care a devenit infractiune.

Guvernul roman se chinuie si el sa ia masuri

De cealalta parte, in Romania, capete luminate din Ministerul de Externe, Ministerul Internelor si Ministerul Justitiei ale Romaniei s-au adunat doar pentru a analiza masurile privind siguranta publica adoptate de Guvernul italian, urmand ca Executivul roman sa formuleze un punct de vedere. Probabil ca premierul Tariceanu nu a constientizat inca gravitatea situatiei, deoarece a declarat ca aceste masuri luate de Guvernul italian nu vizeaza in mod special pe romanii care lucreaza in Italia, ci ar fi norme care vizeaza cu precadere imigrantii din tarile non-UE. In acest context, si ministrul de externe Lazar Comanescu a precizat ca situatia romanilor din Italia reprezinta o prioritate pentru el, in acest sens intocmind un pachet de alte masuri ce vor fi prezentate premierului in sapte zile. Comanescu a mai precizat ca se va incerca o ameliorare a problemei consulare si, in acest sens, se doreste deschiderea a inca sase insitutii in peninsula. Totodata, ministrul de externe a spus ca intentioneaza sa creeze un sistem astfel incat consulul sa se duca la cetatean, in intampinarea nevoilor sale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.