Israelul si Siria au inceput negocieri de pace indirecte, cu medierea Turciei. Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al premierului israelian Ehud Olmert, Mark Regev, si confirmat la scurt timp de partea siriana.

“Cele doua parti au afirmat ca doresc sa poarte negocieri intr-un spirit serios si deschis, pentru a ajunge la o pace totala conform cadrului stabilit la conferinta internationala de pace de la Madrid”, a adaugat purtatorul de cuvant israelian. El a precizat ca, de luni, sefii de Stat Major si consilierii diplomatici ai celor doua guverne se afla la Ankara, fara a aduce precizari despre progresul discutiilor.

Convorbirile de pace dintre Israel si Siria sunt suspendate din 2000 din cauza unor dezacorduri privind extinderea retragerii israeliene de pe Inaltimile Golan. Inca din aprilie anul acesta s-a anuntat ca primul ministru turc, Recep Tayep Erdogan, ar media intre cele doua tari, care se afla tehnic in stare de razboi din 1967, cand Israelul a ocupat platoul Golan. In septembrie anul trecut aviatia israeliana a bombardat o locatie din Siria, presupusa a fi o centrala nucleara nord-coreeana.

Recent, un membru al Cabinetului de la Damasc anunta ca Ehud Olmert ar fi oferit Siriei retrocedarea platoului in schimbul incheierii pacii. Potrivit analistilor de la Ierusalim, Israelul ar conditiona retragerea de incetarea aliantei Siriei cu Iran si de retragerea sprijinului pentru gherilele Hezbollah din Liban. Chiar si asa, vestea despre acord a starnit furie la Ierusalim, unde luna trecuta mai multi parlamentari nationalisti au cerut guvernului sa supuna referendumului national orice cedare de teritoriu.

Pe de alta parte, Ehud Olmert, care isi vede cariera politica serios zdruncinata, incearca sa isi lege mandatul de un succes in procesul de pace, in conditiile in care negocierile cu palestinienii treneaza.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.