Intr-o operatiune comuna a Garzii Civile si a jandarmeriei franceze, au fost arestati patru membri ai ETA, intre care se afla seful militar si politic al organizatiei, Francisco Javier Lopez Pena, alias Thierry, intr-o casa conspirativa din centrul orasului Bordeaux (sudul Frantei), in apropiere de gara, noteaza ziarul El Pais, preluat de Rompres.

Arestarea a avut loc marti in jurul orelor 23.30 in timp ce teroristii participau la o reuniune. In interiorul casei au fost gasite patru pistoale si o cantitate mica de explozibil, precum si numeroase documente si material informatic. Membrii ETA care desi erau inarmati nu au opus rezistenta arestarii si-au petrecut noaptea la comisariatului din Bordeaux. Ceilalti trei arestati sunt Ainhoa Ozaeta Mendiondo, Igor Suberbiola si Jon Salaberria, fost parlamentar basc din partea Batasuna (ilegala).

Operatiunea de capturare a celor patru teroristi a fost posibila gratie unei informatii primite de la serviciile interne (RG) ale politiei franceze. Procuratura antiterorista de la Paris a preluat cazul. Numarul unu al ETA, Lopez Pena, nascut in Galdakao la 30 mai 1958, a intrat in organizatie in 1980 la trei ani dupa ce a fost arestat in apropiere de localitatea basco-franceza Bayonne alaturi de alti opt presupusi membri ai aparatului politico-miltar, intre care si Arnaldo Otegi, care avea sa devina mai tarziu purtatorul de cuvant al formatiunii politice a ETA, trecuta in ilegalitate, Batasuna. Thierry era dat in cautare din 1983.

Fortele de securitate ale statului au dat drept certa pozitia lui Thierry in varful organigramei organizatiei separatiste basce cand acesta l-a inlocuit pe Josu Ternera, fostul sef si interlocutorul obisnuit al negocierilor desfasurate in perioada de incetare a focului. Ministerul de Interne il considera pe Thierry drept responsabil al ultimului atentat care a avut loc la Terminalul 4 al aeroportului Barajas, din decembrie 2006, care a pus capat incetarii focului. Pozitia sa la varful ETA il califica drept persoana care da ordine si aproba atentatele. Prin urmare, fara avizul sau, ETA nu ar fi ucis din nou si nu ar fi recurs la actiuni atat de directe, precum executia cu un glonte in ceafa, a consilierului PSE, Isaias Carrasco, la Mondragon.

Thierry apare mentionat si in foaia de incarcerare a lui Iker Aguirre, primul detinut pentru atentatul de la T4 din Barajas. In acest document este este mentionat ca instructor al lui Iker Aguirre "in manevrarea armelor, confectionarea de dispozitive explozibile si in materie de securitate". Dupa arestarea lui Aguirre judecatorul Garzon a eliberat un mandat de capturare si arestare pe numele sau. Nr.1 al ETA era cautat in justitie in Franta, unde fusese condamnat in contumacie, la 8 iulie 2005, la 7 ani de inchisoare. Politia era pe urmele lui Thierry de mai multe luni, insa investigatiile s-au accelerat dupa atentatul cu furgoneta-bomba in care si-a pierdut viata membrul Garzii Civile, Juan Manuel Pinuel la cazarma din Legutiano (Alava) saptamana trecuta.