Noul presedinte libanez va fi ales in "24 de ore", potrivit acordului la care au ajuns majoritatea si opozitia libaneza, acord care a fost anuntat miercuri de premierul Qatarului, seicul Hamad ben Jasem Al-Thami, relateaza NewsIn.

"Partidele au stabilit ca noul presedinte al Parlamentului sa convoace o sesiune a Camerei in 24 de ore pentru a-l alege pe candidatul de consens Michel Sleiman in functia de presedinte" al Republicii, a declarat premierul Qatarului, tara care a fost mediator in cadrul negocierilor.

In afara de alegerea presedintelui, acordul se mai refera si la o clauza care interzice recurgerea la arme in scopuri politice, un subiect de dezacord intre majoritatea libaneza, sustinuta de tarile occidentale si Arabia Saudita, si opozitie, sustinuta de Iran si Siria.

In acest sens, opozitia libaneza a incept miercuri sa isi ridice tabara amplasata in semn de protest in centrul Beirutului de la 1 decembrie 2006.

Ministrul francez de externe, Bernard Kouchner, a salutat acordul pentru iesirea din criza a Libanului ca fiind "o etapa decisiva in restaurarea completa a unitatii, stabilitatii si independentei Libanului". "Acest succes revine mai intai libanezilor, care au stiut sa dea dovada de disponibilitate pentru dialog si de responsabilitate", a declarat el, intr-un comunicat publicat la Paris.

"Sunt foarte multumit de aceasta realizare, pentru care am depus eforturi inca de cand am preluat aceasta functie", a subliniat oficialul francez. "Acest acord este inspirat de eforturile comune ale Frantei, Italiei si Spaniei si din principiile partidelor libaneze", a spus el. Comunicatul saluta si "rolul decisiv" al liderilor Qatarului, al secretarului general al Ligii Arabe, Amr Musa, si al "mobilizarii ministrilor arabi de externe".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.