Oficialii NASA au aprobat, luni, lansarea navetei Discovery spre Statia Spatiala Internationala (ISS), care va transporta modulul principal al laboratorului orbital japonez Kibo, pe 31 mai, informeaza AFP.

"Pregatirile se defasoara conform programului", a spus, in cursul unei conferinte de presa, Mike Leinbach, directorul programului de lansare.

Lansarea este programata pentru ora locala 17.02 (21.02 GMT), de la Centrul spatial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral, Florida, a precizat Mike Leinbach.

Astronautii de pe Discovery vor avea ca misiuni instalarea principalului modul presurizat Kibo, care va fi cel mai mare si ultimul livrat pe ISS, inspectarea unui mecanism de rotatie defect al uneia dintre antenele solare si inlocuirea unui rezervor de azot pentru sistemul de climatizare de pe Statia Spatiala.
Prima componenta a laboratorului Kibo a fost livrata pe ISS in martie.

Toate aceste sarcini vor necesita trei iesiri spatiale, cu o durata de 6,5 ore fiecare.

"Este o misiune complicata", a indicat Bill Gerstenmaier, administrator asociat al NASA pentru activitatile spatiale.

Este vorba de al treilea zbor din cele patru programate anul acesta.

Al patrulea va avea ca misiune inspectarea si repararea telescopului Hubble. Misiunea pe Hubble ar putea debuta pe 8 octombrie, a indicat John Shannon, un alt oficial NASA. Data va fi oficial anuntata la sfarsitul saptamanii.

Lansarea navetei Discovery va marca o etapa-cheie, pentru ca este cel de-al zecelea zbor de la accidentul navetei Columbia, in februarie 2003, din cele 20 programate pana la retragerea din circulatie a celor trei vehicule spatiale americane, pe 1 octombrie 2010, a precizat Shannon.

Dupa lansarea navetei Discovery pe 31 mai si misiunea de reparare a telescopului Hubble, sapte zboruri vor fi necesare pentru terminarea asamblarii ISS. Doua zboruri sunt prevazute pentru transportarea pieselor de schimb necesare intretinerii Statiei in viitorii ani, a spus Bill Gerstenmaier.

Acesta a mai adaugat ca defectiunile tehnice care s-au produs in timpul ultimelor doua zboruri la intrarea in atmosfera a navetelor rusesti Soyuz nu influenteaza statutul vehiculului de ajutor Soyuz conectat in prezent la ISS.

Probabilitatea ca cei trei ocupanti ai Statiei sa aiba nevoie sa fie evacuati este de 1 la 124, a spus Bill Gerstenmaier.
Acesta a mai indicat ca rezultatele anchetei efectuate de autoritatile ruse, cu care s-a intalnit saptamana trecuta, in Rusia, ar putea fi facute publice la sfarsitul lui mai.

La sfarsitul lunii aprilie, o naveta Soyuz avand la bord pe astronautele americana Peggy Whitson si sud-coreeana Yi So-Yeon si pe cosmonautul rus Iuri Malenchenko, care se intorcea de pe ISS, si-a deviat traiectoria, ajungand la sol la o departare de 420 de kilometri de punctul de aterizare. In plus, la intrarea in atmosfera, ocupantii navetei au fost supusi unor forte gravitationale mai ridicate decat cele normale.

Un incident similar s-a produs in timpul precedentului zbor al unei navete Soyuz.

Urmatoarea lansare a unei navete rusesti pe ISS, avand la bord un american si doi rusi, este prevazuta pentru octombrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.