Premierul rus, Vladimir Putin, a promis ieri doua miliarde de dolari in subventii agricole, pentru stimularea productiei alimentare in vederea protejarii populatiei de consecintele cresterii preturilor pe plan mondial in acest sector, relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Trebuie sa crestem considerabil volumul productiei agricole, in special in domeniile laptelui, carnii si cerealelor", a spus Putin, in cadrul unei intalniri cu responsabili din regiunea rusa Stavropol, importanta zona agricola. "Cresterea preturilor pe piata alimentara mondiala are un impact important asupra tarii noastre", a subliniat el, adaugand ca pensionarii si familiile cu multi membri sunt in mod deosebit afectati de cresterea preturilor.

Desi Guvernul rus a promis investitii in agricultura de peste o mie de miliarde de ruble (42 de miliarde de dolari), Putin sustine ca ar trebui alocate doar in acest an 48 de miliarde de ruble (doua miliarde de dolari) sub forma de subventii agricole. Aceasta investitie ar trebui sa ajute Rusia "nu doar sa raspunda propriilor nevoi, ci sa fie considerata un actor major pe piata alimentara mondiala", a declarat Putin.

Premierul rus a avertizat ca o crestere a preturilor ar putea face Rusia sa revizuiasca acordurile comerciale existente, pentru a se asigura ca ele respecta interesele tarii. Ministrul Agriculturii, Alexei Gordeiev, a explicat ca Putin s-a referit la o analizare a "acordurilor internationale, inclusiv a celui referitor la aderarea Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), pentru a se vedea daca interesele producatorilor nationali au fost afectate".

Inflatia mare a obligat Guvernul rus sa blocheze cresterea preturilor pentru produsele de baza in lunile decembrie si martie. Cresterea preturilor a ajuns la 14,3% in luna aprilie, determinand mii de rusi sa protesteze la 1 mai, cerand autoritatilor salarii mai mari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.