International21 Mai 200810:15

Lectura de 2 minute

Cel mai cautat criminal de razboi nazist despre care se crede ca ar fi in viata, medicul Aribert Heim, se ascunde probabil in regiunea Patagonia, a declarat ieri, un cunoscut vanator de nazisti, Efraim Zuroff, informeaza NewsIn.

Heim, numit "Doctorul Moarte" pentru ca a ucis sute de prizonieri din lagarul din Mauthausen prin injectii cu benzina sau otrava direct in inima este cautat de 46 de ani, de cand a evadat din custodia politiei in Germania, in 1962.

Heim preleva organe de la victime fara anestezic si pastra craniul unui barbat decapitat pe care il folosea drept accesoriu de birou. Heim ar avea acum 93 de ani. Familia sa sustine ca ar fi murit in 1993.

Zuroff, directorul Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, care a depistat zeci de nazisti cautati in ultimii 30 de ani, crede insa ca latul se strange.

"Chile este una dintre posbilitati", a spus el, intr-un interviu pentru Reuters. "Unul dintre motivele interesului pentru Chile este ca fiica sa traieste in Puerto Montt. El ar putea fi in Patagonia, dar nimic nu este sigur", a precizat el, notand ca Argentina si Brazilia sunt alte posibilitati. Puerto Montt, la 1.058 kilometri sud de Santiago, este o poarta de intrare in regiunea Patagonia, putin populata. Sute de nazisti au cautat refugiu in America Latina dupa al Doilea Razboi Mondial, multi in Argentina, datorita politicii generalului Juan Domingo Peron, care avea simpatii fasciste, precum si in Chile sau Brazilia.

Josef Mengele, "Ingerul mortii" de la Auschwitz, a fugit in Argentina si a trait si in Paraguay, inainte de muri in Brazilia in 1979.

Zuroff crede ca Heim s-a tot mutat in ultimii ani si considera capturarea sa drept cel mai important obiectiv. El a crezut ca l-a localizat in Chile in august, dar a fost o alarma falsa. "Este cel mai important criminal de razboi care mai este probabil in viata. A ucis si torturat sute de prizonieri, a folosit organe pentru a face experimente", a explicat el.

Supravietuitorii Holocaustului isi amintesc ca Heim adora sa vada teama in ochii victimelor sale si ca, dupa ce administra injectiile letale, numara minutele pana la deces folosind un cronometru.

"Teama noastra este ca unul dintre cei mai sangerosi criminali ai Holocaustului va scapa justitiei, ceea ce ar incuraja viitoare genocide si crime in masa", a spus Zuroff.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.