Alegerea noului Suveran Pontif a fost salutata de liderii politici din intreaga lume, care au opinat ca Benedict al XVI-lea este un garant al continuitatii viziunii, intelepciunii si compasiunii predecesorului sau.

Faptul ca un conational a fost ales in fruntea Bisericii Universale "ne umple inimile de bucurie", a declarat presedintele Germaniei, Horst Kohler. Cancelarul Gerhard Schroder a vorbit de "o mare onoare pentru intreaga tara". Presedintele SUA, George W. Bush, l-a denumit pe fostul cardinal Joseph Ratzinger si actual Papa Benedict al XVI-lea un om de mare intelepciune si cultura religioasa.

Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmud Abbas, citat de un purtator de cuvant, si-a exprimat dorinta ca noul Suveran Pontif sa sprijine la randul sau o pace justa in Orientul Mijlociu, pe cand autoritatile israeliene au dat glas sperantei ca Benedict al XVI-lea va reprezenta "ca si predecesorul sau o voce puternica impotriva antisemitismului si a tuturor formelor de exprimare a acestuia". Cele mai ambigue felicitari le-au transmis autoritatile de la Beijing, care au indicat ca o imbunatatire a relatiilor dintre China si Vatican va avea loc doar in conditiile in care noul Suveran Pontif va renunta la relatiile diplomatice cu Taiwanul si va accepta controlul Partidului Comunist asupra Bisericii Catolice Chineze.

Alegerea inaltului prelat german pe scaunul Sfantului Petru a provocat, in parte, mai mare bucurie in colturi departate ale lumii decat in tara sa natala. Astfel, catolicii africani s-au aratat entuziasmati de alegerea facuta in conclav. La Nairobi, arhiepiscopul kenyan Raphael Ndingi a spus ca nu este dezamagit ca noul Papa nu este unul de culoare.

"Nationalitatea nu conteaza. Suntem fericiti, pentru ca Joseph Ratzinger a fost un apropiat al lui Ioan Paul al II-lea, ceea ce inseamna ca vom avea continuitate." Vadit dezamagita este America Latina, care a salutat binevoitor, dar fara entuziasm alegerea cardinalilor Curiei Romane. Deja alegerea numelui Benedict indica faptul ca noul Pontifex Maximus se va dedica in primul rand reevanghelizarii Europei, a spus episcopul brazilian Antonio Celso de Queiroz. Iar unul dintre liderii Teologiei pentru eliberare, Leonardo Boff, a considerat ca "Benedict al XVI-lea va fi dificil de iubit".

In Romania, Biserica Ortodoxa Romana a salutat alegerea noului Suveran Pontif si si-a exprimat speranta ca Benedict al XVI-lea sa continue calea dialogului si a reconcilierii intre biserici, precum a declarat purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane. Iar Biserica Catolica din Romania a primit cu "foarte mare bucurie" vestea alegerii unui "om de cultura deosebita si a unui mare teolog".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.