Fostul premier al Kosovo, Ramush Haradinaj - cel care, in timpul razboiului, a fost lider al Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK) - a declarat la BBC ca ar fi de acord cu o investigatie in privinta afirmatiilor ca luptatorii UCK ar fi fost implicati in traficarea de organe ale detinutilor sarbi.

Acuzatia este cuprinsa intr-o carte publicata de fostul procuror de la Haga, Carla Del Ponte.

Acuzatia ca fostii luptatori de gherila ar fi fost implicati in traficul de organe a starnit indigrare atat in Kosovo, cat si in Serbia.

Carla del Ponte scrie in cartea sa, "Vanatoarea: eu si criminalii de razboi" ca, imediat dupa razboiul din 1999, intre 100 si 300 de detinuti au fost transportati peste granita, din Kosovo in Albania, unde un numar nespecificat dintre ei au fost ucisi, iar organele le-au fost traficate.

Reactia prompta, atat a guvernului din Albania, cat si a celui din Kosovo, a fost sa respinga acuzatiile.
Organizatia Human Rights Watch a calificat insa acuzatiile drept credibile.

Ramush Haradinaj i-a declarat reporterului BBC, Nick Thorpe ca e de acord cu o investigatie.

"Credem in justitie, respectam orice nevoie de investigatie si putem invita orice anchetatori independenti de la orice institutie credibila sa vina si sa ancheteze", a spus domnul Haradinaj.

Dupa cum scrie corespondentul BBC Nick Thorpe, cuvantul lui Ramush Haradinaj are mare greutate in Kosovo.

A fost comandant al UCK in 1998-1999 si a fost achitat de crime de razboi de tribunalul de la Haga.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.