Mexicul si Uniunea Europeana au decis sambata, la Lima, sa devina 'parteneri strategici' cu scopul de a-si consolida cooperarea politica si economica, precum si coordonarea actiunilor in cadrul forumurilor internationale, informeaza AFP preluata de Rompres.

Decizia a fost anuntata - dupa o reuniune intre responsabili europeni si seful statului mexican Felipe Calderon - de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Mexicul si UE impartasesc aceleasi valori, principii, obiective si interese", a subliniat el, exprimandu-si satisfactia pentru acest acord care sporeste ponderea Americii Latine in Europa.

Pana in prezent, Brazilia era singurul 'partener strategic' al UE in America Latina.

Mexicul, considerat prima putere economica a Americii Latine, a incheiat deja un acord de liber-schimb cu UE in urma cu opt ani. De atunci, scimburile comerciale intre aceasta tara si UE au crescut de la 19 miliarde la 48 de miliarde de dolari.

Europa este al doilea partener comercial al Mexicului si al doilea investitor, inaintea SUA.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.