Seful diplomatiei cehe Karel Schwarzenberg a apelat la o agentie americana de detectivi financiari pentru a verifica finantele colegului sau, vicepremierul Jiri Cunek, au declarat astazi surse din Ministerul de Externe, informeaza NewsIn.

Agentia Kroll a fost recrutata in conformitate cu un acord oficial intre cei doi politicieni, acord care conditiona revenirea in functie a vicepremierului, dupa cinci luni de suspendare din cauza suspiciunilor de coruptie, potrivit cotidianului Hospodarske Noviny.

"Este adevarat ca a fost recrutata agentia Kroll, au inceput deja si treaba lor ar putea dura sase saptamani, iar apoi vom vedea", a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al Ministerului ceh de Externe, Zuzana Opletalova.

Cunek a parasit Guvernul din cauza suspiciilor de coruptie ce planau asupra sa, iar ministrul de externe Schwarzenberg amenintase ca demisioneaza, daca acesta este repus in functie. In cele din urma, Schwarzenberg a acceptat revenirea lui Cunek in Guvern, cu conditia unui audit independent asupra conturilor personale ale acestuia.

Desi conturile sefului crestin-democratilor cehi contineau mai multe milioane de coroane de origine misterioasa, ancheta impotriva sa a fost inchisa.

Scandalul care a preocupat presa timp de mai multe luni a reizbucnit saptamana aceasta, cand procurorul care a intrumentat cazul a declarat in fata unei instante ca a fost supusa la presiuni in cadrul unor intalniri "neobisnuite" cu superiori ierarhici.

Cunek nu este primul client prestigios al agentiei Kroll, ai carei experti in fraude au verificat conturile lui Saddam Hussein, fostului presedinte brazilian Fernando Collor de Mello, dictatorului Jean-Claude Duvalier si filipinez Ferdinand Marcos.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.