Comisia Europeana a condamnat incidentele violente care au vizat romii din Italia, in conditiile in care cel putin doua tabere ale acestora au fost marti si miercuri tinta unor atacuri cu cocteiluri Molotov, a declarat un purtator de cuvant, citat de agentia de presa AGI, informeaza NewsIn.

Executivul UE "condamna vehement comportamentele criminale individuale care trebuie sanctionate de autoritatile competente in fiecare caz in parte", a afirmat adjuncta purtatorului de cuvant al Comisiei, Pia Ahrenkilde, citata de RAINews24. Amintind declaratiile anterioare ale presedintelui CE Jose Manuel Barroso, ea a cerut Italiei si Romaniei "sa foloseasca pe cat de mult posibil cooperarea bilaterala si posibilitatile oferite de normele si de fondurile UE".

Purtatorul de cuvant al reprezentantului romaniei in CE Leonard Orban, italianul Pietro Petrucci, a refuzat sa comenteze initiativa de numire a unor comisari pentru romi in unele orase italiene. "Asteptam decizia si sa aflam competentele lor pentru a reactiona", a explicat el.

In ceea ce priveste expulzarile, Petrucci a subliniat nevoia gasirii "unui echilibru intre siguranta si circulatia libera a persoanelor", citand directiva din anul 2004 "care prevede expulzari, dar decise pentru fiecare caz in parte". "Credem ca Italia poate actiona in aceasta situatie respectand drepturile comunitare", a adaugat el.

Purtatorea de cuvant a comisarului pentru afaceri sociale Vladimir Spidla, Katharina von Schnurbein, a explicat ca Italia trebuie sa foloseasca mai mult si mai eficient fondurile europene de care dispune. Ea a oferit drept exemplu cazul Spaniei, care a avut succese importante in ceea ce priveste integrarea romilor "printr-un program care nu le era dedicat exclusiv lor".

"Nu exista nimic similar in Italia pentru a facilita accesul la educatie si la locuri de munca. Problema nu o reprezinta numai banii, ci si cum sunt ei folositi", a subliniat purtatorul de cuvant al comisarului Spidla.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.