Autoritatile chineze avertizeaza ca locuitorii provinciei Sichuan, din sud-vestul tarii, risca sa se confrunte cu un posibil nou pericol, cel al inundatiilor, din cauza stricaciunilor suferite de multe baraje si rezervoare din regiune in urma cutremurului de luni.

Ministrul resurselor de apa Chen Lei a declarat ca amploarea avariilor inregistrate de aproape 400 de baraje e mare, dar nu e clar cat de mari sunt riscurile.

Avertismentul publicat pe pagina de internet a ministerului apelor nu suna deloc linistitor.

Ministrul Chen Lei declara ca avariile suferite de multe dintre barajele aflate in provincia Sichuan sunt considerabile, iar din cauza ca sistemele de management de la unele hidrocentrale nu sunt "fara asperitati", cum s-a exprimat, continua sa nu se stie cat de mari sunt riscurile.

Din cele patru sute de baraje din regiune, doua sunt de mari dimensiuni.

Unul dintre ele este Barajul Zipingpu, unde miercuri au fost trimisi de urgenta soldati sa astupe mai multe fisuri.

Autoritatile afirma ca barajul e acum in siguranta, dar numai dupa deversarea unor mari cantitati de apa.
Iar expertii au avertizat ca aceasta masura de urgenta va afecta probabil sistemele de irigatii aflate mai departe, in aval de baraj.

Aviva Imhof, care lucreaza ca expert pentru organizatia "International Rivers", a declarat ca China nu a avut in trecut un palmares prea bun in privinta barajelor prabusite, si exista temeri ca replicile seismice ar putea avea consecinte devastatoare.

"Marele motiv de ingrijorare este ca ar putea aparea replici seismice care sa afecteze structura barajului, speram ca se iau masurile necesare de siguranta, pentru ca daca un baraj se rupe, distrugerile pot fi de neinchipuit", spune Aviva Imhof.

In prezent, se acorda atentie in mod special barajelor de marime medie aflate in apropierea orasului Wenchuan.

Un oficial a avertizat ca problemele de la rezervorul Tulong, din apropiere, ar putea duce la prabusirea lui.

In regiunea in care a avut loc seismul se afla si principalul laborator de cercetari al Chinei in domeniul armelor nucleare si alte baze de testare.

Compania de constructii si inginerie nucleara a Chinei spune pe pagina sa de internet ca mai multe instalatii din Sichuan au suferit stricaciuni, dar nu se pomeneste de vreo scurgere radioactiva.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.