Oficialitatile ONU au fost informate, in ultimii cativa ani, de diplomati din 40 de tari in curs de dezvoltare cu privire la intentia acestor state de a demara sau de a dezvolta programe nucleare de mari proportii, afirma Washington Post.

In plus, „cel putin sase” state au anuntat ONU, doar „in ultimii patru ani”, ca intentioneaza sa inceapa procesul de imbogatire a uraniului sau pe acela de reprocesare a combustibilului nuclear.

Aceasta ar putea insemna ca, in viitorul previzibil, tot mai multe state din toate regiunile lunii vor dispune de capacitatea de a produce nu doar energie electrica ieftina, ci si substante radioactive utilizabile pentru a construi arme nucleare.

In Orientul Mijlociu, Turcia, Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul, Kuweitul, Algeria, Marocul, Libia, Iordania si chiar Yemenul, o tara extrem de saraca, isi dezvolta rapid programele atomice deocamdata exclusiv civile.

Dincolo de avantajele economice pe termen lung, afirma specialistii, moda programelor atomice pare a fi, in intreg Orientul Mijlociu, si un semn clar de ingrijorare fata de ritmul rapid in care se dezvolta capacitatea nucleara a Iranului siit si fundamentalist.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.