Serviciul secret ucrainean afirma ca primarul rus a ignorat avertismentele ca actiunile sale afecteaza integritatea teritoriala si interesele nationale ale Ucrainei.

Sefa biroului de presa al serviciului de securitate din Ucraina, Marina Ostapenko, a precizat ca primarul Moscovei Iuri Lushkov a fost declarat persona non grata in tara.

"Cetateanul Lushkov a incalcat avertismentul dat de noi si a facut din nou declaratii care sunt in contradictie cu legea referitoare la cetatenii straini care ne viziteaza tara, drept pentru care domnului Lushkov i s-a interzis sa mai intre in Ucraina incepand cu 12 mai", a precizat reprezentanta serviciului de securitate de la Kiev.

Primarul Moscovei a tinut duminica un discurs la Sevastopol, la aniversarea a 225 de ani de la formarea flotei Marii Negre care apartine Rusiei, in care a spus ca Moscova ar avea un drept legal asupra bazei navale de acolo.

"Sevastopol este o baza navala sovietica si nu a fost niciodata data Ucrainei. Sevastopol e o baza navala rusa care trebuie returnata Federatiei Ruse. Cred ca e o problema care trebuie rezolvata de o instanta internationala", a declarat primarul Moscovei.

Orasul Sevastopol e baza flotei Marii Negre a Rusiei. A fost transferat Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov in 1954, cand Rusia si Ucraina erau parte a Uniunii Sovietice.

Viitorul flotei este unul dintre subiectele de disputa intre Rusia si Ucraina. Relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit pe fondul ambitiei Ucrainei de a adera la NATO.

In 1997, Rusia si Ucraina au reusit sa semneze un tratat prin care erau formate doua marine diferite iar Rusia primea patru cincimi din fosta flota a Marii Negre.

Tratatul prevedea ca Rusia poate lua in concesiune unitatile portului Sevastopol pana in 2017. Ucraina a anuntat ca nu are de gand sa prelungeasca tratatul dupa 2017.

Primarul Moscovei afirma insa ca statutul Sevastopolului nu e rezolvat si ca e nevoie de mediere internationala.