Un grup de ministri de externe din UE vor pleca la Tbilisi la inceputul saptamanii viitoare, unde vor incerca sa dezamorseze tensiunea crescanda in relatiile dintre Georgia si Rusia din jurul regiunii separatiste Abhazia.

Anuntul survine la numai o zi dupa ce presedintele Georgiei Mihail Saakasvili a avertizat ca riscul unui razboi cu Rusia este inca mare.

Saptamana trecuta si UE si NATO au cerut Rusiei sa se abtina de la intensificarea conflictului prin stationarea de intariri militare in Abhazia, regiune pe care comunitatea internationala o considera parte integranta a Georgiei.

Diplomati ai UE au declarat la BBC ca ministri de externe ai Sloveniei, Suediei, Lituaniei si Poloniei vor pleca luni dimineata la Tbilisi.

Vizita are doua scopuri: sa demonstreze sprijin pentru eforturile Georgiei de a lansa o initiativa de pace in Abhazia dar si sa ceara guvernului georgian sa faca tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare de luna aceasta sa fie libere si democratice.

Apropiata vizita a fost discutata saptamana trecuta la o reuniune a ministrilor de externe ai UE care si-au exprimat ingrijorarea fata de situatia din Georgia.

Membrii delegatiei provin insa din grupul de tari care se intituleaza "prietenii Georgiei", care sprijina aspiratiile acestei tari de a iesi din sfera de influenta a Rusiei si de a se apropia de NATO si de Uniunea Europeana.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.