Lovitura de teatru politic in Italia. In vreme ce toata lumea ii astepta demisia, premierul Berlusconi a decis sa se supuna votului de incredere al Senatului.

Premierul Silvio Berlusconi a refuzat in ultimul moment o remaniere guvernamentala si a preferat sa isi supuna Cabinetul unui vot de incredere in Senat. Pierderea votului, o varianta posibila tinind cont de neincrederea partenerilor de coalitie, ar echivala cu declansarea alegerilor anticipate, cel mai probabil in luna iunie a acestui an.

Criza guvernamentala a inceput vineri, o data cu retragerea Uniunii Crestinilor Democrati (UDC) din guvern, pe fondul nemultumirii create de pierderea alegerilor regionale. Solicitarea partenerilor de coalitie ai lui Berlusconi era clara: demisia premierului si reformarea guvernului, sub conducerea aceluiasi sef. Luni seara, ministrul italian de Externe declara deja ca Berlusconi si presedintele Ciampi se afla intr-o intilnire la capatul careia premierul isi va anunta demisia. La foarte putin timp insa, lucrurile au luat o cu totul alta intorsatura, in momentul in care premierul italian a anuntat, de fapt, ca nu are de gind sa demisioneze. "De data asta, eu am fost cel care v-a surprins!", a declarat Berlusconi, stirnind nemultumirea opozitiei, care a calificat actiunile premierului drept o "farsa indecenta".

Dincolo de manevrele abile ale premierului, soarta guvernului este in acest moment incerta, mai ales ca, dupa plecarea UDC din guvern, un alt partener de coalitie, Alianta Nationala, a anuntat ca i-ar putea urma exemplul. Popularitatea guvernului Berlusconi a scazut simtitor in ultima vreme, o data cu declinul economiei si cu cresterea opozitiei fata de implicarea italiana in Irak.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.