Conducerea bisericii romano catolice a ales un nou papa, la capatul a doua zile de deliberari. Noul Suveran Pontif este Joseph Ratzinger, care isi va lua numele de Papa Benedict al XVI-lea.

In jurul orei 19.00, ora Romaniei, pe cosul Capelei Sixtine a iesit fum. Momentul a fost urmat de clipe de confuzie pentru miile de oameni aflati in Piata Sfantul Petru, fiindca nu a fost limpede ce culoare avea fumul, alb sau negru. Dupa cateva minute insa, a devenit clar ca a fost ales un nou papa, deoarece au inceput sa bata clopotele. Multimea reunita in Piata Sfantul Petru a salutat vestea cu ovatii si manifestari de bucurie.

In fata credinciosilor

La putin timp dupa anuntarea oficiala a alegerii noului papa, Joseph Ratzinger a iesit in balconul Vaticanului pentru a-i saluta pe miile de credinciosi adunati in Piata Sf. Petru. "Dragi frati si surori, dupa marele papa Ioan Paul al II-lea, cardinalii m-au ales pe mine, un simplu si umil servitor in gradina Domnului", a spus noul pontif.

Imbracat in haina alba, de papa, si o capa scurta, rosie, Benedict al XVI-lea a rostit traditionalul "Urbi et Orbi", binecuvantand cetatea Romei si intreaga lume. Noul papa a fost considerat chiar inainte de inceperea conclavului un candidat cu sanse mari de a fi ales.

Consiliul Cardinalilor a inceput procesul de alegere a noului suveran pontif luni, in Capela Sixtina.
Joseph Ratzinger are 78 de ani si a fost in ultimii 24 de ani unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai papei Ioan Paul al II-lea. E de asteptat ca el sa continue linia stricta, traditionala a predecesorului sau in privinta unor chestiuni precum avortul, homosexualitatea sau casatoria preotilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.