Pana si admiratorii sai, cand sunt pusi sa aleaga un cuvant care sa il descrie pe Boris Johnson, aleg "bufon".

Balbaielile si autoironiile completeaza imaginea unuia dintre cei mai cunoscuti politicieni din Marea Britanie.

S-a nascut in New York, iar studiile le-a facut la Bruxelles, la Eton si la Oxford, unde se remarca pentru simtul umorului, balbaielile sale dar si inteligenta deosebita si pasiunea, obsesia chiar pentru politica.
Declara ca la 35 de ani vrea sa ajunga ministru.

Dupa facultate si-a inceput cariera de consultant in domeniul managementului.
A durat o saptamana.

Si cariera sa de jurnalist in care s-a lansat apoi si pentru care a devenit cunoscut era sa se incheie la fel de repede, dupa ce a fost dat afara de la The Times pentru ca in incercarea de a face mai interesant un articol despre sapaturi arheologice, a folosit o declaratie a unui istoric - acesta era in fapt, nasul sau de botez.

A ajuns apoi la Daily Telegraph unde a fost corespondent la Bruxelles, redactor-sef adjunct si editorialist politic.

In 1997, a participat la alegeri si nu a castigat nici un mandat. A obtinut un loc in parlament in 2001. Era atunci si editorialist la revista The Spectator.

A aparut in numeroase emisiuni de televiziune. Intr-una din ele a fost intrebat daca a prizat vreodata cocaina. A raspuns ca a incercat o data, numai ca in loc sa traga pe nas, a stranutat.

In 2006 a trebuit sa isi ceara public scuze dupa ce a sugerat ca Papua Noua Guinee este o tara cunoscuta pentru canibalism.

A inceput sa fie vanat de presa mai degraba pentru limbajul sau colorat si pentru gafele pentru care parea ca are resurse inepuizabile.

La momentul desemnarii candidatului pentru primaria Londrei, numerosi colegi de partid au recunoscut ca Boris Johnson este foarte carismatic, ceea ce nu i-a impiedicat sa se intrebe daca este si indeajuns de disciplinat pentru a-i lua locul primarului laburist Ken Livingstone, aflat la finalul celui de-al doilea mandat.

Criticii au atras atentia in campanie ca Boris Johnson nu stie ce costuri implica planurile sale privind transportul public.

Intr-o dezbatere organizata de BBC si site-ul Youtube, londonezii l-au intrebat pe candidatul conservator ce are de gand sa faca pentru ca in oras sa se traiasca mai bine.

Nu au lipsit referintele la imaginea sa publica.

Cineva l-a intrebat daca are de gand sa se tunda si sa renunte la coafura sa usor zbarlita, asemanatoare pe undeva cu a nu mai putin celebrului Donald Trump.

Boris Johnson i-a raspuns potentialului alegator ca poate cel mai bine ar fi sa se rada si sa isi lase o creasta pe cap.

Asa nu o sa se mai intrebe nimeni cand se tunde.

Analistii spun ca in campanie electorala, Boris Johnson a dat dovada de seriozitate.

Insa, tinand cont de felul sau de a fi pana acum, nu putini sunt cei care spun ca urmatorii patru ani la Londra, sub mandatul primarului Boris, vor fi oricum, numai plictisitori nu.

Declaratii scandaloase

Unul din articole, in care ii acuza pe locuitorii din Liverpool ca nu isi depasesc statutul de victima dupa uciderea lui Ken Bigley, luat ostatic in Irak, a provocat un scandal care i-a afectat cariera politica si i-a atras o reputatie de bufon si de gaffeur.

“Daca votati Partidul Conservator, sotia dvs va avea sani mai mari si aveti mai multe sanse sa deveniti proprietarul unui BMW M3”, a spus Boris Johnson in campania electorala din 2004.

“Daca as fi conducator, as scapa de Jamie Oliver (n.r. un bucatar foarte cunoscut) si le-as spune oamenilor sa manance ce vor”- o declaratie facuta in timpul unei campanii dusa de Jamie Oliver pentru mancarea sanatoasa. Boris Johnson a vorbit de dreptul la a manca placinte la o conferinta a conservatorilor. Ulterior a spus insa ca Jamie Oliver este un “sfant national”.

“Cred ca odata mi s-a dat cocaina dar am stranutat si asa ca nu am tras pe nas. De fapt, cred ca era zahar pudra”- un raspuns dat in timpul unei emisiuni televizate, fiind intrebat despre uzul de droguri
“Voi adauga Papua Noua Guinee la itinerariul meu global de scuze”- o afirmatie facuta dupa ce a sugerat ca aceasta tara e cunoscuta pentru canibalism


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.