Rusia a acuzat Georgia ca tensioneaza intentionat situatia din regiunea separatista georgiana Abhazia, in urma anuntului separatistilor abhazi ca ar fi doborat inca doua avioane de spionaj georgiene.

Intr-un comunicat al ministerului de externe de la Moscova se spune ca prin survolarea Abhaziei cu avioane de recunoastere si “fortand desfasurarea militara langa o zona de conflict, autoritatile de la Tbilisi au ales sa tensioneze intentionat situatia din regiune”.

Fortele separatiste din provincia separatista georgiana Abhazia afirma ca au doborat doua avioane de recunoastere georgiene fara pilot, potrivit agentiilor de presa rusesti.

Un purtator de cuvant al ministerului de interne georgian a negat insa “categoric” aceste informatii, afirmand ca nici un avion al Georgiei nu a survolat regiunea duminica.

Schimburi de replici taioase Tbilisi-Moscova

Oficiali abhazi au declarat agentiilor de presa rusesti ca unul dintre aparate ar fi fost doborat deasupra districtului Ochamchira din provincie.

Ulterior, agentiile au relatat ca un al doilea aparat ar fi fost de asemenea doborat si ca ar fi inceput cautarile pentru gasirea resturilor avionului.

Un oficial abhaz, Ruslan Kishmaria, e citat spunand ca prezenta avioanelor de recunoastere ar fi o dovada ca Georgia pregateste o interventie militara in provincia separatista.

Un incident similar a avut loc pe 18 martie, cand Abhazia a anuntat ca a doborat un alt avion de spionaj georgian.

Mai apoi, pe 20 aprilie, un alt aparat a fost doborat in Abhazia, starnind schimburi de replici taioase intre Georgia si Moscova.

Georgia a acuzat Rusia ca doborase avionul.

Moscova a negat si subliniat, totodata, ca prezenta avionului georgian in spatiul aerian abhaz incalca acordul de pace incheiat in 1994 care pusese capat luptelor in zona.

Rusia a precizat ca Abhazia a doborat avionul, fapt confirmat de liderii separatisti.

Insa autoritatile de la Tbilisi au dat publicitatii imagini care sugerau ca aparatul a fost lovit de un MiG-29 rusesc.

Intre timp, Rusia a anuntat ca suplimenteaza trupele de mentinere a pacii pe care le are in Abhazia, acuzand Georgia ca ar pregati o interventie militara in provincie.

NATO, la randu-i, a acuzat Rusia ca urmareste sa tensioneze relatiile cu Georgia, tara care spera sa devina membra a Aliantei Nord Atlantice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.