Aseara la ora 19.00, guvernul Ariel Sharon urma sa infrunte nu mai putin de trei motiuni de cenzura initiate de laburisti, factiunea Am Ehad si partidul religios Shas. La prima vedere, s-ar zice ca Sharon e condamnat si ca nu are alta sansa decat sa convoace alegeri anticipate. Dar asta nu e decat la prima vedere, pentru ca Ariel Sharon joaca incredibil de bine cartea politica a planului de retragere unilaterala din fasia Gaza pentru a ramane la putere.
Desi Jerusalem Post estima ieri ca guvernul actual va obtine 51 sau 52 de voturi pentru si 56 impotriva, Sharon va fi salvat de partidul de stanga Yahad-Meretz condus de fostul ministru Yossi Beilin, care a anuntat ca se va abtine. Yahad a motivat ca se teme ca votul sa nu fie folosit de partidele religioase de dreapta pentru a rasturna guvernul si a bloca... planul de retragere din Gaza.
Acelasi plan functioneaza foarte bine si pentru a-i tine sub control pe laburisti. Shimon Peres nu a facut un secret din faptul ca a initiat motiunea de cenzura in Knesset pentru a-l forta pe Sharon sa formeze un guvern de uniune nationala impreuna cu laburistii si cu Shas. Avand in vedere ca Sharon se confrunta cu o rebeliune in propriul partid, Likud, din cauza aceluiasi plan de retragere, primul ministru ar vrea si nu ar vrea sa ii aduca pe laburisti la bord. Pe de o parte, ar avea nevoie de ei pentru a calma spiritele in cadrul Likud, iar pe de alta, primul ministru este un om caruia ii place sa joace singur.
Din acest motiv, este pe cale sa formeze una dintre cele mai neverosimile aliante politice din istoria Israelului. Partidul laic liberal Shinui a amenintat ca va parasi coalitia de guvernamant daca Sharon nu va renunta sa aloce in noul buget suma de 290 de milioane de shekeli (aproximativ 75 milioane de dolari) pentru institutiile de invatamant alternative religioase. Suma a fost negociata de primul ministru cu reprezentantii partidului Iudaismul Unit al Torei (UTJ), ultraortodox, in schimbul aprobarii bugetului, care va fi introdus in Knesset maine. Liderul Shinui, Yosef Lapid, care indeplineste functia de ministru de justitie, precum si ministrul de interne Avraham Poraz, provenit din acelasi partid, vor parasi mai mult ca sigur guvernul. Sharon l-a acuzat pe Lapid ca pune in pericol planul de retragere din Gaza pentru o suma derizorie, dar liderul Shinui pare decis sa ramana fidel principiilor laice. In aceste conditii, Sharon va trebui sa aduca in guvern dreapta religioasa: Shas, UTJ si Partidul National Religios. Dar aceste partide se opun din rasputeri planului de retragere si l-ar dori in fruntea guvernului pe Beniamin Netanyahu. De aceea, Sharon ar putea avea de fapt un guvern care se opune planului, dar care sa fie sustinut de partidele de centru si de stanga, favorabile planului. Oricum ar iesi din aceasta situatie, viitorul politic al lui Ariel Sharon depinde de retragerea din Gaza, ceea ce, pentru un om cu istoria lui, reprezinta suprema ironie.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.