Un cameraman de la Al-Jazeera inchis la Guantanamo timp de sase ani fara sa fie pus sub acuzare a fost eliberat, a informat joi televiziunea, relateaza NewsIn.

Sudanezul Sami al-Haj, care sufera de probleme de sanatate dupa o greva a foamei, a sosit la Khartoum vineri dimineata cu un avion militar american. Un oficial american a declarat insa ca barbatul nu a fost eliberat, ci "transferat guvernului sudanez".

Potrivit Al-Jazeera, Haj a fost arestat de ofiteri ai serviciilor pakistaneze de informatii langa granita cu Afganistanul la 10 decembrie 2001, chiar daca barbatul avea asupra sa legitimatia ce atesta ca lucra pentru Al-Jazeera in Afganistan. Haj, care a fost acuzat ca a realizat inregistrari video pentru Osama ben Laden, a fost predat americanilor in ianuarie 2002, dar nu a fost niciodata pus sub acuzare sau judecat.

"Detentia sa timp de sase ani constituie o grava injustitie si este o amenintare la adresa tuturor jurnalistilor din zonele de conflict", a declarat Joel Simon, director executiv al Comitetului pentru protectia jurnalistilor.

Haj s-a aflat in greva foamei din ianuarie 2007, dar a fost hranit cu forta de doua ori pe zi, in timp ce era legat. Ministrul sudanez al justitiei a spus ca Washingtonul a avut suficient timp pentru a furniza dovezi impotriva lui Haj si ca autoritatile de la Khartoum nu intentioneaza sa il tina in arest. "Trebuie sa fim fericiti, dar si tristi pentru fratii nostri inca inchisi", a declarat telefonic Haj. El a acuzat autoritatile de la Guantanamo de incalcari repetate ale sensibilitatilor religioase ale prizonierilor musulmani.

Wadah Khanfar, directorul general Al Jazeera, aflat la Khartoum, a acuzat armata americana ca i-a cerut cameramanului sa spioneze operatiunile televiziunii. "Suntem ingrijorati de modul in care americanii s-au ocupat de Sami si de modul in care trateaza si alte persoane", a spus el.

Potrivit AFP, Reporters sans frontieres a spus ca Haj "nu trebuia in niciun caz sa fie in detentie atat de mult timp, pentru ca autoritatile americane nu au dovedit in niciun fel implicarea sa in vreo activitate criminala". "Cazul sau este un nou exemplu al injustitiei de la Guantanamo, baza care trebuie inchisa cat mai rapid", a subliniat organizatia. Potrivit avocatului lui Haj, acesta a pierdut 18 kilograme si sufera de probleme intestinale, dar si de crize de paranoia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.