Militantii palestinieni din miscarea islamista Hamas servesc drept "luptatori prin procura" ai Iranului, tara care incearca sa obtina bomba atomica si sa distruga Israelul, a declarat marti, la Washington, secretarul american de stat Condoleeza Rice, potrivit NewsIn.

Intr-un discurs sustinut la American Jewish Committee, Rice a laudat politica americana de izolare a Hamas, care, a spus sefa diplomatiei americane, a refuzat sa renunte la violenta, sa recunoasca dreptul de existenta al Israelului si sa respecte acordurile palestiniene cu Israelul.

"Dar ceea ce este, poate, mai ingrijorator, liderii Hamas servesc din ce in ce mai mult drept luptatori prin procura airegimului iranian, care destabilizeaza regiunea, care vrea sa obtina capacitati nucleare si care isi proclama dorinta de a distruge Israelul", a declarat secretarul de stat.

"Cum poate negocia un guvern cu o organizatie care percepe fiecare acord, fiecare decizie, drept o tactica pentru razboi si nu drept un compromis pentru a face sa progreseze pacea?", s-a intrebat Rice. "Nu, singura politica responsabila este izolarea Hamas si apararea in fata amenintarilor pana cand Hamas va alege sa sustina pacea", a spus ea.

Rice a facut apel pentru sustinere internationala, in special pentru presedintele palestinian Mahmoud Abbas, care da dovada, din punctul sau de vedere, de "vointa de a combate terorismul" si de dorinta de a "guverna eficient", dar nu dispune inca de mijloacele necesare.

Hamas a preluat controlul asupra Fasiei Gaza in iunie 2007, dupa ce a invins fortele fidele partidului rival, Fatah, al lui Mahmoud Abbas. Presedintele american George W. Bush a declarat marti ca spera in continuare ca israelienii si palestinienii vor ajunge la un acord de pace in urmatoarele luni.

Bush a refuzat orice discutie cu Hamas, in pofida demersurilor recente intreprinse pe langa organizatia extremista antiisraeliana de fostul presedinte Jimmy Carter si in pofida parerii multor persoane, care considera ca rezolvarea in timp scurt a unui conflict ce dureaza de 60 de ani pare improbabila fara Hamas.

Condoleeza Rice urmeaza sa inceapa un nou turneu in Orientul Mijlociu la sfarsitul saptamanii, iar Bush va merge in regiune la mijlocul lunii mai.

Iranul isi proclama sustinerea fata de Hamas, dar subliniaza ca aceasta este numai de ordin moral si ca nu ofera nici arme, nici antrenament combatantilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.