Procurorul general al Iranului a gasit noi inamici periculosi ai culturii si revolutiei islamice. De data aceasta, este vorba de Barbie, Batman, Spiderman sau Harry Potter, prezenti in Iran sub forma de jucarii importate, adesea ilegal, din Occident.

Promovarea unor asemenea personaje "are un efect distructiv asupra culturii si reprezinta un pericol social", sustine procurorul intr-un mesaj oficial. Autoritatile islamice sunt alarmate mai ales de papusile Barbie care poarta de multe ori costume de baie sau fuste mini, tinute strict interzise in Iran.

Tinerii iraniei incep sa fie tot mai atrasi de elementele culturii occidentale, iar guvernul conservator se teme chiar ca simboluri ca Batman si Harry Potter ar putea duce la o revolta a generatiei tinere impotriva traditiilor islamice.

Procurorul Ghorban Ali Dori Najafabadi a declarat ca Iranul este al treilea mare importator de jucarii din lume, insa ca printre jucariile importate se afla si elemente perturbatoare cum ar fi papusile Barbie, Superman sau Spiderman. " Trebuie sa gasim substitute pentru a contracara acest asalt care tinteste copii si tinerii ale caror personalitati sunt in formare." se arata intr-un eseu publicat de ziarele iraniene luni.
Aceasta nu este prima oara cand autoritatile iraniene incearca sa "curete" tara de simboluri occidentale.

Tentative similare au fost inregistrate din 1979 cand revolutionarii islamici au rasturnat guvernul liberal.
Cu toate acestea, in ciuda legilor foarte stricte, care impun norme in aproape toate domeniile vietii, de la tipul de imbracaminte admis pana la cartile si filmele permise, majoritatea iranienilor este apropiata de cultura occidentala. Filmele sau revistele occidentale ajung la acestia, de obicei prin intermediul pietei negre.


Despre autor:

Sursa: Antena3.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.