Presa italiana subliniaza ca infrangerea suferita de Francesco Rutelli in cursa pentru primaria Romei, in fata candidatului de dreapta Gianni Alemanno, marcheaza sfarsitul a 15 ani de conducere de centru-stanga in capitala italiana, relateaza NewsIn.

"Un triumf neasteptat, dar dorit, care inscrie numele lui Gianni Alemanno, noul primar PdL al capitalei in analele istoriei. Victoria din al doilea tur de scrutin este cu atat mai impresionanta cu cat intervine dupa 15 ani de stafeta neintrerupta Rutelli-Veltroni la primaria Romei", comenteaza agentia italiana de presa APCOM in pagina sa electronica.

"Faptul ca a fost o zi istorica pentru Roma a fost vizibil din diversele reactii percepute inca din primele minute de dupa inchiderea urnelor. Optimism la cartierul general al lui Alemanno si o linisite asurzitoare" in tabara lui Rutelli, potrivit agentiei, care adauga ca "Alemanno, grabit sa conduca Roma, a mers sa sarbatoreasca la sediul primariei capitalei, insotit de multimea de sustinatori si escortat de taximetristi".

"Dupa 15 ani, centru-stanga cedeaza conducerea capitalei, iar PdL marcheaza puncte prin victoria lui Gianni Alemanno la Roma, unul dintre principalele scopuri" ale centru-dreptei, comenteaza si agentia de stiri ANSA.

"In ultimii 15 ani, centru-stanga a revendicat schimbarea Romei: de la lansarea programelor de recalificare in periferii pana la noul plan de urbanism sau la relansarea culturala prin (...) programul Festa del Cinema, lansat de Veltroni, de exemplu. Realizari contestate intotdeauna de centru-dreapta", aminteste ANSA.

Potrivit cotidianului de mare tiraj Corriere della Sera, rezultatul votului din capitala italiana are o "valenta nationala". In cazul unei infrangeri, Alemanno urma sa faca parte din noul guvern Berlusconi. "Ramane insa de vazut ce va face Rutelli: s-a vorbit in cazul lui si de un posibil rol ca lider al senatorilor din PD, desi Veltroni a cerut confirmarea lui Anna Finocchiaro in aceasta pozitie. Ramane de vazut, insa, daca dupa rezultatul de la Roma vor exista lovituri interne in Partidul Democrat", subliniaza Corriere.

Ziarul Il Messaggero califica tonul ales de Gianni Alemanno dupa victorie drept "conciliant" fata de adversarul sau invins Francesco Rutelli si fata de opozitie. Cotidianul aminteste si ca primarul ales, fost neofascist, le-a cerut sustinarilor sai sa nu foloseasca simboluri ca crucea celtica sau salutul roman, precizand ca la festivitatile care au marcat victoria acestuia au existat totusi cateva steaguri cu simbolul extremei-drepte si cateva persoane au folosit salutul roman.

Potrivit Il Messaggero, Alemanno i-a trimis o telegrama Papei Benedict al XVI-lea, pentru a-l asigura de colaborarea sa "deplina cu comunitatea catolica pentru binele tuturor cetatenilor romani". El i-a trimis insa o telegrama asemanatoare si marelui rabin Riccardo di Segni, "liderul celei mai mari si mai vechi comunitati ebraice din Italia", in care l-a asigurat si de colaborarea sa "deplina cu comunitatea ebraica pentru binele tuturor cetatenilor romani".

Cotidianul economic Il Sole 24 Ore apreciaza victoria lui Alemanno ca avand "dimensiuni foarte relevante", subliniind ca diferenta a fost de peste 100.000 de voturi.

Programul prezentat de Francesco Rutelli in campania electorala "se voia un 'salt in viitor'", comenteaza si cotidianul La Repubblica, subliniind ca stanga a cedat astfel, pentru prima oara in ultimii 15 ani, controlul capitalei dreptei, dupa infrangerea suferita deja de PD in 13 - 14 aprilie, la alegerile legislative.

"Dupa ce a inflamat campania electorala, organizand cele mai animate mitinguri, in special dupa agresarea unei tinere in apropie de (gara - n.red.) La Storta (de catre un roman - n.red.), Rutelli considera ca a esuat exact in ceea ce priveste tema sigurantei", potrivit La Repubblica.

Candidatul dreptei la primaria Romei, Gianni Alemanno, a castigat alegerile municipale cu 53,65% din voturi, fata de 46,34%, cat a obtinut stanga, potrivit rezultatelor definitive anuntate luni seara de Ministerul de Interne. Rata de participare a fost in scadere neta, stabilindu-se la 63%, fata de 73,5% in primul tur de scrutin, in urma cu 15 zile. Multi cetateni ai Romei au parasit capitala cu 2,7 milioane de locuitori pentru un weekend prelungit, vremea fiind foarte frumoasa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.