Negocierile pentru acest post au inceput deja, fiind vehiculate mai multe nume.
Pana acum cateva saptamani, fostul premier Tony Blair parea ca are cele mai multe sanse, dar presa a relatat ca un acord secret intre Londra, Paris si Berlin l-a scos pe acesta din cursa. Fostul presedinte francez Valery Giscard d’Estaing sustine ca un bun sef al UE ar fi cancelarul german Angela Merkel.

Infiintat prin noul document de capatai al comunitatii "Celor 27", functia de sef al Consiliului European va inlocui presedintia semestriala a UE. El urmeaza sa fie ales de sefii de stat si de guverne, mandatul sau fiind de doi ani si jumatate, cu posibilitatea reinnoirii lui o singura data. Ca sarcini principale, viitorul presedinte urmeaza sa pregateasca summiturile si va reprezenta Uniunea pe scena mondiala.

Viitorul presedinte nu poate sa ocupe in acelasi timp o alta functie la nivel national. Postul este insa extrem de controversat din mai multe puncte de vedere. Statele mici si mijlocii ale UE au respins inca de pe vremea negocierilor asupra Constitutiei europene crearea acestei functii, temandu-se ca presedintele va reprezenta doar interesele tarilor mari.